maandag, 13. juli 2009 - 14:41

High Tech Factory Twente krijgt 11,6 miljoen euro

Enschede

Er komt 11,6 miljoen euro extra beschikbaar voor de High Tech Factory Twente. Dat heeft minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven maandag 13 juli bekend gemaakt tijdens een bezoek aan de Universiteit Twente in Enschede.

High Tech Factory is de gedeelde productiefaciliteit die voor bedrijven wordt ontwikkeld rondom MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente. High Tech Factory is onderdeel van Kennispark en de Innovatieroute Twente.

High Tech Factory gaat aan jonge bedrijven in de micro- en nanotechnologie een gezamenlijke productie-infrastructuur en –organisatie bieden. Voor de producten, die hun weg zullen vinden naar bijvoorbeeld de medische sector of de voedingsmiddelenindustrie, is onder meer een extreem schone productie-omgeving nodig, een cleanroom.

Zeker voor een individuele jonge onderneming zou dit een grote investering vergen in mensen en middelen. Een gezamenlijke productieomgeving biedt grote voordelen en kan nu worden gerealiseerd doordat het huidige laboratorium van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT vrijkomt.

De Universiteit Twente investeert momenteel in een nieuw NanoLab, en het bestaande onderzoekslab kan relatief eenvoudig worden herontwikkeld tot een productieomgeving die bedrijven ook in staat stelt om te groeien: ook productie in grote aantallen wordt er straks mogelijk, inclusief testen, verpakken en assembleren van de componenten.

In haar opzet zal High Tech Factory complementair zijn aan NanoLab. Bedrijven gebruiken processen en apparatuur die NanoLab hen biedt. Aanvullend investeren zij in productie-apparatuur in High Tech Factory. Ook wordt een apparatuurfonds ingericht als financieringsmogelijkheid voor de apparatuur die de bedrijven gezamenlijk gebruiken binnen High Tech Factory

Eerder kreeg de High Tech Factory al 4,4 miljoen subsidie van het EZ-programma Pieken in de Delta en € 2,2 miljoen van de provincie Overijssel. Het ministerie van EZ neemt nu nog eens € 7,6 miljoen voor zijn rekening op voorwaarde dat de provincie Overijssel en de regio Twente samen garant staan voor cofinanciering van € 4 miljoen euro, zodat in totaal € 11,6 miljoen extra beschikbaar is.
Provincie:
Tag(s):