vrijdag, 16. januari 2009 - 23:02

Holocaust Memorial Day in kamp Westerbork

Westerbork

Op 26 januari a.s. wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork van 19.45 tot 23.15 uur voorgelezen. Aan de vooravond van Holocaust Memorial Day wordt door kampoverlevenden, nabestaanden en betrokkenen gelezen uit brieven, briefkaartjes en dagboeken die in kamp Westerbork zijn geschreven.

Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Jaarlijks wordt wereldwijd op deze Holocaust Memorial Day de moord op 6 miljoen Joden, Sinti en Roma herdacht. Onder hen 102.000 slachtoffers uit Nederland, gedeporteerd vanuit kamp Westerbork in de jaren 1942-1945.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat bij deze internationale herdenkingsdag stil in de vorm van Brieven uit kamp Westerbork: het voorlezen uit brieven die aan familieleden en vrienden werden gestuurd. Maar ook uit dagboeken en briefkaarten met een afscheidsgroet die langs het traject Hooghalen – Nieuweschans uit de trein zijn gegooid.

Het zijn egodocumenten die zo sprekend getuigen van wat vervolging en oorlog in het persoonlijke leven doet. Met een paar woorden wordt soms zo een diepingrijpend levensmoment vastgelegd. En daardoor 65 jaar later nog steeds aangrijpend. Zoals in de brief van de ouders aan hun ondergedoken dochter, de latere dichteres Hanny Michaelis. Op het punt van deportatie schrijft moeder haar: “Lieve schat, houd je flink ik doe ’t ook.� En vader besluit met de woorden: “Hou je taai, wij doen het ook.� Deze in maart 1943 geschreven brief werd over de omheining van kamp Westerbork gegooid. Een student vond hem en stuurde deze door.
Provincie:
Tag(s):