maandag, 10. augustus 2009 - 10:09

Honderden nieuwe diersoorten ontdekt in Himalaya

Den Haag

Meer dan 350 nieuwe diersoorten zijn de afgelopen tien jaar ontdekt in het oostelijk deel van het Himalaya-gebergte in Azië. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Onder de nieuw ontdekte dieren bevindt zich onder meer een aap, een ‘vliegende kikker’ en de kleinste hertensoort ooit.

Wetenschappers gingen in de periode van 1998 tot 2008 in het oostelijk deel van de Himalayas, het grensgebied van Bhutan, India, Myanmar, Nepal en Tibet op onderzoek uit. Doordat het gebied moeilijk begaanbaar is, zijn er nog maar weinig wetenschappers geweest. Het rapport ‘The Eastern Himalayas — Where Worlds Collide’ beschrijft de ontdekking van meer dan 350 nieuwe soorten, waaronder 244 planten, 16 amfibieën, 16 reptielen, 14 vissen, 2 vogels, 2 zoogdieren en minstens 60 ongewervelde dieren.

Nieuwe apensoort

In India ontdekten wetenschappers een nieuwe apensoort: de Macaca munzala. Dat is bijzonder, want de laatste nieuwe apensoort werd meer dan een eeuw geleden ontdekt. De relatief grote aap heeft een korte staart en leeft op een hoogte van 2.000 tot 3.500 meter. Een andere bijzondere ontdekking was een fossiel van een gekko van een miljoen jaar oud. Nog nooit werd er zo’n oud fossiel van een gekko ontdekt. Wetenschappers vonden het dier in een mijn in de Hukawng Vallei in het noorden van Myanmar.

Ook troffen wetenschappers de kleinste hertensoort ter wereld aan (Muntiacus putaoensis) tijdens hun onderzoek. In eerste instantie dachten wetenschappers dat het hertje - van 60 tot 80 centimeter hoog en met een gewicht van 11 kilo - een jong van een al bestaande diersoort was, maar uit DNA-onderzoek bleek het om een nieuwe soort te gaan.

Een andere ontdekking is de zogenoemde ‘vliegende kikker’ (Rhacophorus suffry). Wetenschappers gaven het dier deze naam omdat het felgroene dier met de vliezen tussen zijn lange, rode poten kan zweven als hij springt. Verder ontdekten de onderzoekers een vis met oranje stippen en een kop die lijkt op een slang (Channa aurantimaculata). De vis met een lengte tot 40 centimeter werd ontdekt in een rivier in het subtropische regenwoud in het noorden van India.

Wetenschappers zijn diep onder de indruk van de rijkdom van de natuur in de Himalayas. “De Himalayas behoort tot de gebieden op aarde die het meest last hebben van de klimaatverandering”, aldus Johan van de Gronden, directeur van het WNF. “Deze natuurlijke rijkdommen gaan voor altijd verloren als we de opwarming van de aarde niet tot staan kunnen brengen.”
Categorie:
Tag(s):