woensdag, 28. januari 2009 - 20:46

Hongaarse mannen aangehouden wegens mensenhandel

Alkmaar

De Nationale Recherche heeft in samenwerking met de regiopolitie Noord-Holland Noord drie Hongaarse mannen aangehouden die worden verdacht van mensenhandel. De verdachten hebben vermoedelijk vrouwen in Hongarije geronseld en hen gedwongen om als prostituee te werken achter de ramen op de Achterdam in Alkmaar.

Het vermoeden bestaat dat de mannen de vrouwen hebben uitgebuit. Het geld dat de vrouwen verdienden moesten zij aan het drietal afstaan. Het gaat om duizenden euro’s per maand. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag 28 januari laten weten.

Lange dagen achter het raam
De vrouwen moesten in Nederland lange dagen maken achter de prostitutieramen. Ze werden stelselmatig gecontroleerd, waardoor hun bewegingsruimte werd ingeperkt. Zo mochten zij niet zo maar naar buiten of met vreemde mensen praten.

Ook moesten zij hun pooiers per sms laten weten wat zij per klant verdienden. Hielden de vrouwen zich niet aan de afspraken, dan dreigden de mannen de vrouwen met geweld. De mannen bepaalden ook voor een belangrijk deel hoe de vrouwen er uit moesten zien.

Eén verdachte vertelde bijvoorbeeld aan een vrouw dat zij haar haren niet in vlechten mocht dragen, maar dat ze het in een staart moest doen. Ook kochten de verdachten de kleding voor de vrouwen.

Een 35-jarige man met de Hongaarse nationaliteit is vandaag aangehouden. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem. De andere twee mannen zijn al eerder aangehouden. Op dinsdag 13 januari jongstleden is een man van 43 jaar aangehouden en in november vorig jaar een 39-jarige man. Beide verdachten zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis.

Slachtoffers
Eén slachtoffer, een 19-jarige vrouw die sinds oktober in Nederland werkte, heeft inmiddels aangifte gedaan. In de woning van de verdachte die vanochtend is aangehouden, is ook een vermoedelijk slachtoffer aangetroffen. Zij is voor verhoor meegenomen naar het bureau.

De dienst Nationale Recherche van de KLPD deed al langer onderzoek naar de Hongaarse mensenhandel in Alkmaar. Zij deed dat in samenwerking met de regiopolitie Noord-Holland Noord.
Provincie:
Tag(s):