dinsdag, 20. oktober 2009 - 14:51

Huiszoeking na verdenking vervalsen certificaten bodemmonsters

Den Haag

De Inlichtingen en Opsporingsdienst van de VROM-Inspectie heeft onder leiding van het Functioneel Parket doorzoekingen verricht bij een bodemadviesbureau. ‘In zowel de woning als het bedrijfspand van de verdachte is administratie in beslag genomen’, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagmiddag.

De eenmanszaak wordt er van verdacht analysecertificaten van bodemmonsters te hebben vervalst. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht. De eerste vervalsingen dateren van november 2005. Vóór de doorzoeking zijn al vijf vervalste analysecertificaten ontdekt. De grondmonsters voor deze certificaten zijn genomen in de omgeving van Harderwijk. Het adviesbureau is aan de westrand van de Veluwe gevestigd.

Bodemanalyses worden uitgevoerd om te bepalen of de grond verontreinigingen zoals zware metalen en schadelijke organische verbindingen bevat. Door de certificaten te vervalsen kan een bureau de kosten van analyses in rekening brengen, terwijl er geen deugdelijke analyse heeft plaatsgevonden. De vervalsingen hebben bovendien tot gevolg dat er onzekerheid bestaat over de kwaliteit van de bodem.
Provincie:
Tag(s):