vrijdag, 13. maart 2009 - 7:47

Huiszoeking terreurverdachte in Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

De zeven verdachten die gisteren zijn aangehouden naar aanleiding van de dreiging rondom de Arenaboulevard en Ikea zitten allemaal nog vast. Het gaat om zes mannen en een vrouw, allen van Marokkaanse kom af maar hebben de Nederlandse nationaliteit. Vrijdagmorgen wordt besloten of langere hechtenis noodzakelijk is.

Woensdag op donderdagnacht is bij de politie Amsterdam Amstelland een telefonische melding binnengekomen over een mogelijke aanslag door drie mannen in winkels rond de Arenaboulevard en Ikea. De daders hadden de bedoeling veel slachtoffers te maken in een druk bezocht gebied. De tipgever gaf een aantal adressen door waar de verdachten zich zouden bevinden. Ook werd men getipt over een vervoermiddel dat de verdachten zouden gebruiken. De politie heeft de informatie doorgespeeld naar de AIVD.

In opdracht van het OM, zijn donderdagmiddag op verschillende locaties, aanhoudingen verricht. Op die lokaties is ook huiszoeking gedaan. Een van de lokaties was een woning in de Amsterdamse vogelbuurt in stadsdeel Noord.

Uit onderzoek is gebleken dat een van de verdachten een familielid is van een van de daders van de aanslagen in Madrid 5 jaar geleden. Sommigen van hen hebben een strafblad voor geweldsdelicten. De verdachten zijn tussen de 19 en 64 jaar oud. Onderzoek moet uitwijzen of ze allemaal iets met de dreiging te maken hebben. Er zou ook een verdachte in Brussel aangehouden zijn of dit de tipgever betreft is niet bekend.
Provincie:
Tag(s):