dinsdag, 5. mei 2009 - 20:46

Huiver over 'brandgevaarlijke' vliegende ballon

Haarlem

De brandweer Kennemerland maakt zich zorgen over de steeds populairder wordende Thaise wensballonnen. Het gaat om grote, vliegende lampions die bijvoorbeeld worden opgelaten bij feesten, maar ook tijdens uitvaartplechtigheden. Dit meldt het Haarlems Dagblad.

Een villa in Loosdrecht (de Vechtstreek) werd afgelopen weekeinde verwoest, nadat zo'n lampion op het rieten dak van het kapitale pand terecht was gekomen.

Kort daarvoor was de wensballon opgelaten vanaf een aangrenzend feestterrein. ,,De brand in Loosdrecht laat zien hoe gevaarlijk deze lampions kunnen zijn. Het is belangrijk dat ook inwoners van Kennemerland dat beseffen. Dit probleem zal landelijk moeten worden aangepakt'', aldus een woordvoerster van de brandweer Kennemerland.

In Bloemendaal staan in vergelijking met andere streekgemeenten relatief veel huizen met een rieten dak. Het brandgevaar is dermate hoog, dat het in dat dorp bijvoorbeeld verboden is binnen een straal van 150 meter van woningen met een rieten kap of een dak van soortgelijk materiaal vuurwerk af te steken.

Mensen die het verbod aan hun laars lappen, krijgen een flinke boete.,,We hebben in Bloemendaal nog niet met Thaise wensballonnen te maken gehad'', zegt een gemeentewoordvoerster. ,,Maar het gaat om grote lampions met vuur. Dus ik denk dat mensen die dingen hier nooit zo maar op mogen laten. Inwoners die ze bijvoorbeeld bij een feest willen gebruiken, zullen dan toch minstens een verklaring van geen bezwaar moeten aanvragen.''
Provincie:
Tag(s):