donderdag, 9. juli 2009 - 15:53

Huizinga scherpt regels straattaxi aan

Den Haag

De straattaxi in Nederland moet betrouwbaar en betaalbaar zijn. Staatssecretaris Huizinga heeft vandaag een pakket van maatregelen gepresenteerd om de kwaliteit van het straattaxivervoer te verbeteren. Dit is een uitwerking van de eerder gepresenteerde Toekomstvisie Taxi.

Ondanks dat een groot deel van de taximarkt een goede basiskwaliteit levert, zijn er met name in de grote steden hardnekkige problemen. 'Wie op straat in een taxi wil stappen, moet erop kunnen rekenen dat de chauffeur zijn vak verstaat, geen rit weigert en dat de prijs klopt met de afgesproken regels',aldus Huizinga.

Gemeenten kunnen groepsvorming van taxichauffeurs als eis stellen voor toegang tot de lokale opstapmarkt. Hierdoor wordt de taxi voor de klant herkenbaar en wordt de anonimiteit van vrije rijders doorbroken. Voor een groep gelden eisen, waaronder inzet van opgeleide chauffeurs, een helder klachtenprocedure en herkenbare en traceerbare taxi's. Daardoor worden taxichauffeurs, als lid van een groep, aanspreekbaar op hun dienstverlening.

Daarnaast stelt Huizinga een vervoerplicht in met toezicht op de standplaatsen. Daarmee moet het weigeren van korte ritten tot het verleden gaan behoren. Ook komt er een nieuw tariefsysteem, waarbij de ritprijs wordt bepaald door de optelsom van het opstaptarief, gereden kilometers en tijdsduur onder de strikte voorwaarden dat de gemiddelde prijs voor de klant niet hoger wordt én dat de klant na iedere rit een gespecificeerde bon krijgt.
Provincie:
Tag(s):