vrijdag, 30. januari 2009 - 22:27

Hulp in- en uitstappen gehandicapte treinreizigers Hoogeveen

Hoogeveen

Gehandicapten krijgen hulp bij het in- en uitstappen op het station van Hoogeveen. Het gaat om een proef van twee jaar. Op beide perrons staan ‘vlinderbruggen’. Daarmee kunnen rolstoelers en mensen die moeilijk ter been zijn in- en uit de trein worden geholpen.

De proef komt er na verzoeken vanuit de plaatselijke en de landelijke politiek. Onder meer Tweede-Kamerlid Jan Mastwijk - CDA-woordvoerder verkeer en vervoer - heeft zich hiervoor hard gemaakt.

De gemeente verwacht dat er in Hoogeveen per jaar ruim honderd mensen op deze wijze worden geholpen bij het in- en uitstappen. Vervoerder Connexxion voert de assistentieverlening uit. De gemeente betaalt de proef. De kosten bedragen over twee jaar €20.000, inclusief de twee vlinderbruggen.

NS is verantwoordelijk voor hulp aan reizigers met een handicap. Nederland telt 107 treinstations met assistentieverlening. Hoogeveen hoort daar niet bij. De proef moet duidelijk maken of er behoefte is aan deze hulp. Over een jaar wordt de proef tussentijds geëvalueerd.

Maandagmiddag 2 februari is de officiële ingebruikname van de assistentieverlening aan gehandicapten. Dat gebeurt onder toeziend oog van onder anderen de wethouders Ton Bargeman en Betty Poutsma, NS-regiodirecteur Arjan Bleeker, CDA-Tweede-Kamerlid Jan Mastwijk en het Gehandicaptenplatform Hoogeveen.
Provincie:
Tag(s):