donderdag, 7. mei 2009 - 20:48

Hulp psycholoog gevraagd in besnijdeniszaak vijfjarig meisje

Haarlem

De gerenommeerde rechtspsycholoog Peter van Koppen mag zich mengen in de rechtszaak tegen een 30-jarige Marokkaanse Haarlemmer die zijn vijfjarige dochtertje zou hebben besneden. Dat heeft de Haarlemse rechtbank donderdag beslist, zo meldt het Haarlems Dagblad vandaag.

De verdachte moet voorlopig wel achter slot en grendel blijven.

Van Koppen gaat onderzoeken in hoeverre belastende verklaringen van het meisje, opgenomen tijdens een verhoor, betrouwbaar zijn. Dit op verzoek van de raadsheer van de verdachte, advocaat Jonge Vos.

De officier van justitie had liever gezien dat een kinderpsycholoog zich nader over de videogetuigenis zou buigen. Maar volgens de rechtbank is Van Koppen 'voldoende deskundig'.

Advocaat Jonge Vos vroeg de rechtbank ook zijn cliënt in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak vrij te laten. Dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen.

De magistraten zien ook geen heil in het horen van twee getuigen die ontlastende verklaringen zouden kunnen afleggen.

Volgens het openbaar ministerie heeft de Marokkaanse Haarlemmer de geslachtsdelen van zijn dochter verminkt en is ze ook op andere manieren mishandeld.

Het meisje heeft gezegd dat de vader haar heeft 'geknipt'. De verdachte ontkende donderdag 'voor de miljoenste keer' zijn dochter te hebben besneden.

De verminking aan haar genitaliën is door artsen vastgesteld, maar justitie weet niet waar en wanneer het meisje is besneden. De zaak kwam aan het rollen toen de pleegouders aangifte deden.

Deskundigen stellen dat meisjesbesnijdenis beslist geen gewoonte is in Marokko. In landen als Soedan, Mali en Somalië komt genitale verminking van meisjes wel veel voor.
Provincie:
Tag(s):