zaterdag, 26. december 2009 - 16:36

Hyves biedt de koningin een account aan

Amsterdam

In een reactie op de kersttoespraak van koningin Beatrix heeft het sociaal internetnetwerk Hyves de koningin aangeboden een account voor haar te openen. Dat melden verschillende media vandaag.

''Dan kan zij in haar kersttoespraak van 2010 vertellen of haar sociale leven er op voor- of achteruit is gegaan'', zo zei Raymond Spanjer. Spanjer is één van de oprichters van Hyves, dat in vijf jaar tijd is uitgegroeid tot één van de populairste Nederlandse sites.

In haar kersttoespraak uitte de koningin haar bezorgdheid over de toename van de individualisering en een gebrek aan een wij-gevoel. Ze meent dat virtuele contacten juist leiden tot een verdere individualisering van de samenleving.

Maar volgens Spanjer zijn de uitspraken van Beatrix generaliserend. Spanjer kan zich voorstellen dat de koningin bezorgd is over anonieme communicatie op internet, maar dat is volgens hem wat anders dan communiceren via internet.
Volgens hem zou uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn gebleken dat Hyves juist leidt tot betere sociale contacten . Mensen zouden elkaar daardoor juist vaker offline zien en ook een betere band hebben.

''Natuurlijk zitten er ook nadelen aan onlinecommunicatie. Vluchtige berichten leiden soms tot een gejaagde gemoedstoestand. Maar dat is iets waar wij als moderne samenleving mee moeten leren omgaan.'', aldus Spanjer in het Parool.
Categorie:
Tag(s):