woensdag, 2. december 2009 - 13:20

Identiteit-kidnapping populair tijdens Kerst

Amsterdam

Cybercriminelen bereiden grootschalige aanvallen voor om de identiteit van mensen virtueel te stelen. De criminelen willen hun slag slaan als internetters massaal online hun kerstinkopen gaan doen. Volgens nieuwe cijfers is het aantal phishing-aanvallen met 800 procent gestegen in vergelijking met voorgaande maanden van dit jaar.

Online shoppen wordt steeds populairder, vooral tijdens de kerstperiode. Waar de doorsnee consument echter vaak niet van op de hoogte is, is het gevaar dat achter de goed gecamoufleerde 'promotie' mails van 'bekende' en 'betrouwbare' bedrijven schuilt. Deze ongevraagde phishing-berichten bevatten een link naar een website waar een voor het oog perfecte kopie van bijvoorbeeld de reguliere bank of favoriete online winkel draait. Het doel van deze e-mails is om persoonlijke (financiële) details van de bezoeker te verkrijgen.

Het web blijft zich ontwikkelen, evenals phishing e-mails en soortgelijke cyberaanvallen. De consument zal het steeds moeilijker krijgen om het verschil tussen phishing- en gewone mails te zien. "


Daarnaast zijn er nog een aantal stappen die men kan nemen om niet de dupe te worden van deze en soortgelijke aanvallen:

1. Banken, creditcardmaatschappijen en andere organisaties waar u een financiële relatie mee heeft, communiceren normaal gesproken niet via e-mail. Mocht dit wel gebeuren kunt u altijd dubbelchecken en telefonisch een bevestiging vragen. Gebruik het telefoonnummer dat in de officiële documenten is aangegeven.

2. Vertrouw niet meteen wat er gecommuniceerd wordt. Vaak zijn phishing e-mails niet persoonlijk geadresseerd en/of alleen geadresseerd naar het 'persoonlijke' gedeelte van uw e-mailadres. Daarnaast zitten er vaak spel- en grammaticale fouten in de teksten of zijn de zinnen slecht geformuleerd.

3. Indien u toch op de link in de e-mail klikt, let dan goed op of de website die u bezoekt ook echt de website is die u herkent en wilt bezoeken. Kleine veranderingen (onduidelijk ontwerp, andere kleuren) duiden vaak op een phishing-site. Ga ook na of er een geldig SSL-certificaat wordt gebruikt als u privégegevens invult.

Bereid uzelf goed voor en verlies uw identiteit niet tijdens deze dagen!
Categorie:
Tag(s):