dinsdag, 6. januari 2009 - 22:10

IJs houdt ook waterschappers bezig

Houten

Met de winterkou van de laatste dagen zijn de rayonmedewerkers van het waterschap extra alert om er voor te zorgen dat het ijs op sloten en weteringen behouden blijft en aangroeit. Gemalen worden zoveel mogelijk uitgezet en stuwen staan op handbediening zodat er geen water overheen stroomt.

Helaas gaat er wel eens iets mis, door een storing heeft gemaal De Tol in Kockengen de hele nacht doorgedraaid en is het ijs in de polder ten oosten van Kockengen gebroken en niet meer betrouwbaar.

Normaal gesproken worden de meeste gemalen en stuwen in het gebied van De Stichtse Rijnlanden automatisch aangestuurd. Met de vorst van de laatste dagen is dat anders, de rayonmedewerkers bekijken per polder en watergang of de gemalen uit kunnen blijven staan en de stuwen worden zo ingesteld, dat er geen water overheen loopt. Als het waterpeil te veel zakt, breekt namelijk het ijs.

In Kockengen ging dat vannacht mis. Het gemaal De Tol aan de Galgerwaard in Kockengen heeft de hele nacht staan pompen, omdat de voeler die de hoogte van het waterpeil meet bevroren was. Daardoor is 40 cm water weggemalen, waar dat niet de bedoeling was. Het ijs in de sloten ten zuiden van de Heicop en ten oosten van Kockengen is daardoor afgebroken en niet meer betrouwbaar. Gelukkig is dit duidelijk te zien en is er op korte afstand wèl betrouwbaar ijs, onder andere op de ijsbaan van Kockengen aan de Wagendijk.
Provincie:
Tag(s):