donderdag, 5. februari 2009 - 21:39

"Ik wist niet eens dat je aluminium kon buigen"

Emmen

De eerste editie van de door het Hondsrug College georganiseerde Toffe Techniekdag is succesvol verlopen. Op twee locaties konden ruim honderd leerlingen uit groep 8 van verschillende basisscholen in de omgeving kennismaken met het vakgebied techniek.

In gebouw de Brink kwamen de aspecten van het vakcollege aan bod. Leerlingen moesten gezamenlijk een werkstuk maken, waarin de drie verschillende afdelingen techniek eenmalig als één fungeerden. Hier kregen de basisschoolleerlingen de opdracht om een schemerlamp te maken. Met een houten voet, een metalen frame en een fitting met snoer, zaten alle aspecten (bouwtechniek, metaaltechniek en elektrotechniek) in de opdracht verwerkt.

Dat het een geslaagde opdracht was, bleek ook uit de reacties van de leerlingen. Demi Heidema (11) vertelt dat ze eerst niet snapte hoe ze de lamp in elkaar moest zetten. “Dat heb ik hier vandaag geleerd en dat vind ik erg leuk! Ik wist zelfs niet eens dat je aluminium kon buigen�, lacht ze. Pascal Kloppenburg (12) heeft er ook geen spijt van dat hij zich heeft opgegeven. “Ik wil graag timmerman worden�, vertelt hij. “Daarvoor kan ik op het vakcollege terecht en daar heb ik nu een beter beeld van. Ik vind het heel erg leuk dat zoiets wordt georganiseerd en ik denk ook dat andere mensen die naar het Hondsrug College of naar het vakcollege willen, zeker naar zo’n dag toe moeten gaan.� Rachel de Bruyn (11) bezocht de Toffe Techniekdag omdat haar broer op het vakcollege zit. “Het leek me erg leuk om naartoe te gaan, bovendien interesseert het vak techniek me wel. Tot nu toe vind ik het niet alleen heel erg leuk, ik heb zelfs al veel geleerd!�

In gebouw de Marke was de Toffe Techniekdag voor de afdeling technasium georganiseerd. In groepjes van twee moesten de basisschoolleerlingen daar aan een drietal miniprojecten werken. Het doel was ook hier een kennismaking met het technasium en de nieuwsgierigheid van de leerlingen wekken. Een van de opdrachten was het maken van een computergestuurde robotauto van LEGO die vanzelf moest omdraaien als deze een hindernis tegenkwam. Daarnaast moesten leerlingen een brug maken van ongekookte spaghetti met behulp van een lijmpistool. Tevens moesten ze ervoor zorgen dat deze brug gewichten kon dragen. Ten slotte was er een opdracht op het gebied van biologie. Leerlingen moesten proefjes doen om te ontdekken hoe de verschillende zintuigen (proeven en zien, voelen en zien en horen en zien) met elkaar samenwerkten.

Met ruim honderd aanmeldingen was er zelfs te veel animo voor de eerste Toffe Techniekdag en daarom is besloten om een extra dag te organiseren. Die zal naar alle waarschijnlijkheid in maart plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):