maandag, 20. juli 2009 - 16:46

'In hetzelfde schuitje'

Makkum

De Tjalk Albatros komt de haven binnen. Aan boord vijftien stralende jongeren zwaaiend naar de mensen die op ze staan te wachten. Dansend, zingend en klappend springen de jongeren aan wal en delen de belevenissen van de afgelopen week met de vrijwilligers van Friendship 2000 en De Vrolijkheid.

Van maandag t/m vrijdag hebben de jongeren van drie verschillende AZC’s vakantie mogen vieren op het schip. Makkum, Vlieland, Terschelling en Harlingen hebben kunnen zien hoe het schip voorbij voer.

Vijftien jongeren, zeven verschillende nationaliteiten, op één schip is op zich al bijzonder. Maar wat het extra bijzonder maakte is dat het hier niet om ‘gewone’ jongeren ging, maar om vluchtelingen. Ze groeien op in een vreemd land op een bijzondere plek namelijk een asielzoekerscentrum. Een plek die veel onrust met zich meebrengt, een plek die nooit van hen zal zijn, want het is slechts een station. De vraag voor hen is nu; was het een enkele reis of wordt het een retourtje? Ouders en dus ook de jongeren wachten het oordeel af; mogen we blijven of moeten we terug naar het land waar we uit gevlucht zijn. Kortom een station van onzekerheid. Juist daarom hebben Friendship 2000 en De Vrolijkheid deze zeilweek georganiseerd.

Voor de meeste jongeren was dit de eerste keer dat ze op een zeilschip kwamen. De gezichten waren dan ook zeer gespannen toen ze op maandag in Makkum aankwamen. ‘Hoe zal de week verlopen, wat gaan we allemaal doen?’ Maar toen ze Ella en Ammer, de begeleiders van De Vrolijkheid, zagen, klaarden de gezichtjes op en werd het al snel een groot feest op het schip. Schipper Wil legde eerst uit hoe het is om tijdelijk matroos te zijn. Naïm vertaalde in het Farsi. Mede voor twee jongeren die nog maar een maand in Nederland zijn. Een bijzonder gezelschap dus; uit Afghanistan, Pakistan, Irak, Iran, Somalië, Angola en Armenië.

Niet alleen het varen was één groot feest. Ook aan wal waren ze actief met spelletjes. Maar favoriet was toch wel het dansen in en rondom de havens. Op Vlieland, Terschelling en in Harlingen kan het niemand zijn ontgaan dat deze bijzondere jongeren langs zijn geweest. Alle dansen van de verschillende culturen werden gepresenteerd. In het centrum van Harlingen werd er zelfs Russisch gedanst. Het publiek kon niet zomaar voorbijlopen, want ook zij moesten hun kunsten laten zien.

Kortom; De Vrolijkheid brengt niet alleen vrolijkheid aan de jongeren en kinderen van de AZC’s, maar deelt het graag met iedereen.
Provincie:
Tag(s):