dinsdag, 21. april 2009 - 14:00

In klinisch trainingscentrum is alles bijna echt

Amsterdam

Donderdag 23 april opent VU medisch centrum het nieuwe klinisch trainingscentrum voor de opleiding geneeskunde. In dit centrum van 2000 m2 worden de masterstudenten nieuwe stijl intensief voorbereid op hun eerste klinische stages en patiëntencontacten.

Dit jaar startte VUmc met de nieuwe masteropleiding geneeskunde. De masteropleiding wordt vormgegeven samen met vier partnerinstellingen waarmee VUmc intensief samenwerkt: Kennemer Gasthuis, Medisch Centrum Alkmaar, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Spaarne Ziekenhuis. Competenties en als onderdeel daarvan klinische vaardigheden vormen een belangrijk aspect van deze opleiding.

VUmc vindt het belangrijk dat studenten goed voorbereid de praktijk ingaan. In het belang van de patiënt, maar ook van de arts in spe. Om studenten optimaal te trainen heeft VUmc een nieuw klinisch trainingscentrum (KTC) gebouwd. Hierin leren studenten klinische en medisch-technische vaardigheden zoals het afnemen van een anamnese, het verrichten van lichamelijk onderzoek en technische vaardigheden zoals bijvoorbeeld infuus prikken. Ook wordt hier het medisch denkproces getraind.

De driejarige masteropleiding is ontwikkeld door VU medisch centrum in samenwerking met de partnerinstellingen. Het bijzondere van deze masteropleiding is de opzet waarbij de studenten al in het eerste jaar taken uitvoeren in de diverse opleidingsziekenhuizen. Studenten krijgen vooraf gerichte trainingen in het klinisch trainingscentrum. Deze trainingen zijn specifiek gericht op de discipline, bijvoorbeeld neurologie, waar zij direct daarna in een aantal praktijksituaties kunnen werken.
Categorie:
Tag(s):