dinsdag, 17. februari 2009 - 14:04

Inenting tegen baarmoederhalskanker van start in de regio Nijmegen

Nijmegen

Onlangs kregen alle 13 t/m 16-jarige meisjes in de regio Nijmegen een oproep om zich gratis te laten inenten tegen baarmoederhalskanker (HPV-vaccinatie). De eerste inentingen starten op 2 maart.De HPV-vaccinatie is vanaf 2009 opgenomen in het Rijksvaccinatie-programma. In september start de reguliere HPV-vaccinatie van 12-jarige meisjes.

De inenting van de 13 t/m 16-jarige meisjes is een eenmalige inhaalactie. De inentingen worden uitgevoerd door de GGD Regio Nijmegen. Een volledige inenting bestaat uit drie prikken: voor de eerste twee prikken worden de meisjes in maart en april uitgenodigd op een locatie bij hen in de buurt. In september volgt de derde prik. Om de meisjes aan te moedigen alle drie de prikken te halen, worden iPods verloot na de derde prikronde.

Meisjes die in 1993, 1994, 1995 of 1996 geboren zijn, krijgen de inenting in 2009. Ook meisjes die in 1997 vóór 1 september geboren zijn, krijgen de inenting in 2009, maar dan vanaf september. Meisjes die na 31 augustus 1997 geboren zijn, krijgen de inenting in de jaren daarna. De inenting is dan steeds op de leeftijd van 12 jaar.

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (‘het uitstrijkje’) ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.
Provincie:
Tag(s):