donderdag, 9. juli 2009 - 10:06

Inflatie daalt licht

Den Haag

De inflatie in juni 2009 is op 1,4 procent uitgekomen. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in mei. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie in de eurozone is gedaald met 0,1 procentpunt en kwam uit op -0,1 procent.

De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had in Nederland een verlagend effect op de inflatie. Dit gold ook voor vliegreizen en kleding. Autobrandstoffen en bloemen en planten hadden daarentegen een verhogende werking.

Ook de Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) kwam in juni uit op 1,4 procent. Zonder de accijnsverhoging van afgelopen jaar op autobrandstoffen, tabak en bier zou dit 1,0 procent zijn geweest.

De inflatie in de eurozone was in juni -0,1 procent. Het verschil met Nederland wordt naast de genoemde accijnsverhoging ook veroorzaakt door de prijsontwikkeling van energie. Door de lagere olieprijzen zijn gas en elektriciteit in de meeste eurolanden de afgelopen maanden flink goedkoper geworden. In Nederland worden de tarieven van de meeste gebruikers in juli weer aangepast. Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen draagt bij aan het verschil tussen Nederland en de eurozone.
Categorie:
Tag(s):