maandag, 26. januari 2009 - 14:35

'Inkrimping Corus is niet verstandig'

IJmuiden

De voorgenomen reorganisatie bij Corus in IJmuiden mag alleen zonder gedwongen ontslagen worden doorgevoerd. "Elke andere vorm accepteert mijn bond niet", zo maakt bestuurder Nico Bogaard namens CNV Metaal en elektro maandag 26 januari alvast maar duidelijk.

Bogaard vindt de inkrimping bij Corus overigens niet verstandig. "Dit bedrijf heeft als eerste last van de crisis. Grote kans dat ze ook als eerste weer 'last' krijgen van extreme groei in de vraag."

800 banen weg in IJmuiden
Corus maakte zondag al in het Verenigd Koninkrijk bekend wereldwijd circa 3.500 arbeidsplaatsen te willen schappen. 800 daarvan komen te vervallen in IJmuiden in de fabriek waar zogenaamde strips worden geproduceerd.

Bogaard kreeg maandagochtend van de concernleiding te horen dat Corus de arbeidskrachten wil laten afvloeien via natuurlijk verloop en omscholing. "Ik heb bij die gelegenheid aangegeven dat ik het niet verstandig acht om te schaven in het personeelsbestand. Straks heb je die mensen heel hard weer nodig. Corus heeft grote winsten gedraaid, zeker in IJmuiden. Dan moet je jezelf echt afvragen of deze ontslagronde de meeste verstandige zet is."

Corus heeft wereldwijd circa 42.000 mensen in dienst. Daarvan werken ongeveer 24.000 mensen in Groot-Brittannië en in IJmuiden circa 10.000. Corus is onderdeel van het Indiase Tata Steel.
Categorie:
Tag(s):