maandag, 25. mei 2009 - 13:04

Inzet 'varkensstaartje' tegen tassenroof

Amsterdam

Op 25 mei heeft wethouder Lodewijk Asscher Economische Zaken de eerste tassenhaken bevestigd op het Rembrandtplein, gezamenlijk met de districtchef Jan Pronker, de voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Paul Hermanidez en de portefeuillehouder stadsdeel Centrum Erik Koldenhof.

"De tassenhaak is een eenvoudig middel waarmee de ondernemer diefstal in zijn café of restaurant een stuk moeilijker maakt� aldus wethouder Asscher. De tassenhaak wordt ingezet om de tasjesroof in Amsterdam te verlagen.

Goede en diverse horeca is belangrijk voor de stad, zowel voor het aantrekken van toeristen en bezoekers, maar zeker ook voor de mensen die er wonen. Om gezellig uit te kunnen gaan is de veiligheid van een café of restaurant zeer belangrijk.

Helaas wordt de gezelligheid nog wel eens verstoord door het feit dat een tas geroofd wordt. Veel bezoekers in de horeca zetten hun tas op de grond neer en houden deze niet de hele avond in de gaten waardoor tasjesdieven hun slag kunnen slaan.

De tassenhaak is een varkensstaartvormige stalen krul die onder een tafel of de bar bevestigd wordt. Door deze vorm wordt het voor een tasjesdief onmogelijk om de tas in één beweging mee te grissen.

Om de horeca-ondernemers aan te moedigen de tassenhaken te installeren kunnen zij een gratis proefpakket aanvragen. In dit proefpakket zitten 4 tassenhaken (á € 13,95 per stuk), een instructiefolder voor het personeel en een bestelformulier voor meerdere haken.

Het initiatief is een pilot die plaats vindt in stadsdeel Centrum, waar ongeveer de helft van alle horeca-ondernemingen in Amsterdam gevestigd zijn en waar tweederde van de zakkenrollerij (waaronder tasjesroof valt) plaatsvindt.

De horeca-ondernemers van stadsdeel Centrum zullen deze week een brief ontvangen met de uitleg hoe men het gratis proefpakket kan bestellen. In het najaar wordt de pilot geëvalueerd en daarna mogelijk uitgerold over de rest van de stad.

Naast de gratis pakketten voor de ondernemers uit stadsdeel Centrum kunnen alle Amsterdamse horeca-ondernemers met korting tassenhaken bestellen. In plaats van €13,95 worden de haken voor €8,95 door de fabrikant aangeboden. Via www.amsterdam.nl/horeca kan de ondernemer lezen waar hij de haken kan bestellen.

Het project Tassenhaak is onderdeel van de campagne Veilig Ondernemen doe je samen een initiatief van Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland waarin verschillende partijen samenwerken om de veiligheid in Amsterdam-Amstelland te vergroten.

De campagne voorziet ook in gratis veiligheidscans, veiligheidstrainingen voor winkels en horecabedrijven, een subsidieregeling veilig ondernemen. Daarnaast zijn en worden in Amsterdam KVO’s (keurmerken veilig ondernemen) opgericht in winkelgebieden en op bedrijventerreinen. Voor horeca-uitgaansgebieden zijn er KVU’s (keurmerken veilig uitgaan).
Provincie:
Tag(s):