woensdag, 24. juni 2009 - 14:18

IVW: Ongeluk overslagterrein Maastricht door chemische reactie

Maastricht

Een chemische reactie tussen twee stoffen is de oorzaak van het incident op vrijdagochtend 12 juni op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf SITA in Maastricht. Dit heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) woensdag laten weten.

Bij het incident raakten vijf personen lichtgewond en ontstond schade aan meerdere gebouwen en aan de lak van diverse voertuigen. De slachtoffers moesten voor behandeling van brandwonden worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Op het terrein werd de inhoud van verschillende kleine tankcontainers overgepompt naar een tankauto. Nadat uit een van de tankcontainers met koper verontreinigde zwavelzuur werd overgepompt reageerde deze met de rest van de lading, namelijk een acetaat, een grondstof voor kunststof en verf. Door gasvorming en drukopbouw vloog de tankdeksel er af.

De samenstelling van de verschillende stoffen kwam pas aan het licht nadat de Inspectie Verkeer en Waterstaat monsters nam uit de restlading van de gebruikte tankcontainers en deze voor nader onderzoek naar het RIVM in Bilthoven bracht.

De IVW, Arbeidsinspectie en VROM Inspectie onderzoeken de toedracht van het incident.
Provincie:
Tag(s):