dinsdag, 11. augustus 2009 - 11:35

Jacht op de vossen Vlieland geïntensiveerd

Vlieland

De jacht op de vossen van Vlieland wordt de komende tijd geïntensiveerd. De jagers van het eiland krijgen versterking van deskundige collega's van het vasteland.

De provincie heeft vergunning verleend om te jagen met lichtbakken. De broedvogelgebieden rond de Kroon's Polders blijven gesloten.

'De groep jagers op het eiland is te klein om langere tijd achtereen intensief te blijven jagen'. Daarom hebben Staatsbosbeheer, de gemeente, de lokale wildbeheereenheid en de politie nu samen een nieuw plan van aanpak opgesteld. 'De jachtacties worden opgevoerd en strak gecoördineerd. Naast de jagers van de lokale wildbeheereenheid zullen nu ook ervaren jagers uit andere delen van Friesland worden ingezet. Hiermee kan een intensievere bezetting in het jachtgebied worden gerealiseerd. Bovendien kan er nu ook 's nachts worden gejaagd met behulp van lichtbakken'.


Vossen komen naar het dorp

Volgens Staatsbosbeheer komen de vossen meer richting het dorp. Er komen regelmatig waarnemingen binnen van bewoners en bezoekers. Hoewel het exacte aantal vossen niet is vast te stellen, is de verwachting dat er zeker nog meerdere vossen zijn.

Begin juli werden de vossen voor het eerst gezien op Vlieland. Ze hebben duizenden nesten leeggeroofd in de broedvogelgebieden in en rond de Kroon's Polders. Op de Waddeneilanden broeden vogels meer dan elders op de grond omdat er weinig natuurlijke vijanden zijn. De vossen zijn vermoedelijk illegaal naar het eiland gebracht. De politie doet onderzoek.

De vossen op Vlieland zijn niet gevaarlijk voor mensen al waarschuwt de gemeente bewoners en bezoekers wel voor de consumptie van bosbessen, bramen en cranberries.
Provincie:
Tag(s):