maandag, 30. november 2009 - 11:59

Jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters scheren over noord en oost Nederland

Den Haag

In delen van noord en oost Nederland vinden van dinsdag 1 december tot en met donderdag 3 december 2009 vliegactiviteiten plaats met militaire jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters.

Er wordt gevlogen tussen 09.00 uur en 22.30 uur in Noordwest Friesland, Noordwest Groningen en Noordoost Overijssel. De vliegbewegingen worden uitgevoerd voor training van zogenoemde Close Air Support. Dit maakt het ministerie van Defensie bekend.

In de vastgestelde oefengebieden in de Marnewaard, Marrum, Dijkshoek en Hardenberg vinden vliegbewegingen plaats met militaire jachtvliegtuigen op een minimale hoogte van 3000ft (ca 1 km) boven grond- dan wel zeeniveau. De gevechtshelikopters vliegen op een minimale hoogte van 1000ft (ca 300 meter).

De oefening vindt plaats in verband met de opleiding van Forward Air Controllers. Dit zijn militairen die vanaf de grond per radio informatie uitwisselen met vliegers van jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters over de precieze locatie van aan te vallen doelen. In het kader van hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten. Hiertoe vinden gedurende het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom verschillende militaire oefengebieden.

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen.

Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met staf voorlichting vliegbasis Leeuwarden 058 234 6700. Voor klachten kan eveneens worden gebeld met het gratis telefoonnummer 0800 022 6033.
Provincie:
Tag(s):