zondag, 22. februari 2009 - 18:10

Janssen bezorgt Twente zege in blessuretijd

(Elfvoetbal) FC Twente heeft in de slotminuut met 2-1 gewonnen bij angstgegner Sparta. De laatste zege van de Twentenaren op de Rotterdammers was van 4 september 1996 (1-2). Theo Janssen pegelde in de 90ste minuut de bal achter de niet geheel vrijuitgaande keeper Cassio Ramos. De zege voor de Tukkers mag alles behalve verdiend worden genoemd.

Het elftal van trainer Steve McClaren leek vermoeid na de midweekse wedstrijd tegen Olympique Marseille. Vooral in de eerste helft waren de Tukkers geen schim van de ploeg die het gehele seizoen al uitstekend voetbal op de mat legt. De overige doelpunten werden gemaakt door Ruud Knol (penalty) en een eigen goal van Sander van Gessel.

De Rotterdammers begonnen zeer ongelukkig aan de wedstrijd. De van een blessure teruggekeerde Van Gessel passeerde zijn eigen doelman Cassio al in de vierde minuut. De verdediger gleed een voorzet van Eljero Elia pardoes achter zijn eigen sluitpost: 0-1. De Spartanen herpakten zich echter meteen en trokken ten aanval. De Tukkers kwamen steeds minder in het spel voor en het was wachten op de gelijkmaker.

Daar hadden de mannen van trainer Steve McClaren overigens wel de hulp van de Belgische scheidsrechter Serge Gumienny voor nodig. In de 30ste minuut was er licht contact tussen Knol en Slobodan Rajkovic. Terwijl iedereen dacht dat er een aanvallende fout was gemaakt, besloot de Belg anders. De Sparta-verdediger zette zichzelf achter de strafschop en schoot feilloos binnen: 1-1.

Het was de opzet voor een heet Spartaans kwartiertje. FC Twente wankelde, maar wist de rust te halen met een 1-1 tussenstand. Coach McClaren reageerde na de pauze door Kenneth Perez en Wout Brama eraf te halen en Youssouf Hersi en Cheikh Tioté te brengen. Heel veel effect had dit niet, want de Enschedeërs konden maar moeilijk de vrije man vinden en zagen Sparta regelmatig er gevaarlijk uitkomen. Tot hele grote kansen leidde dit niet, maar de Tukkers speelden geen gelukkige partij.

De ploeg van trainer Foeke Booy speelde daarentegen aardig en verzorgd voetbal, zonder daarbij de verdedigende stellingen ernstig te verlaten. Voorin mist het elftal echter stootkracht, waardoor grote kansen in de tweede helft op één hand waren te tellen. Net toen Sparta dacht mooi een puntje van de nummer twee af te snoepen, viel het onheil over de Rotterdammers heen.

Janssen besloot om het maar eens te proberen van zo'n twintig meter en dat had meteen een positief effect voor de Tukkers. De bal belandde prachtig in het doel, al zag de Braziliaanse doelman Cassio er niet goed uit dit doelpunt. Sowieso wisselde hij goede reflexen af met merkwaardige uittrappen en oogde hij niet zeker als sluitpost zijnde.

FC Twente blijft door de zege tweede in de Eredivisie, met zes punten voorsprong op Ajax, PSV en Heerenveen. Ajax kan op drie punten komen als het wint van FC Volendam. Sparta staat door de nederlaag dertiende en kan zich nog niet helemaal veilig voelen.