maandag, 12. oktober 2009 - 10:50

‘Jekko’ helpt Nederland bij inzameling van rondslingerend e-waste

Tilburg

In elk huis slingeren vele kapotte kleine elektrische apparaten rond. Per persoon gooien we hiervan jaarlijks twee kilo in de afvalbak, in plaats van deze in te zamelen en te recyclen. Per jaar gaat het in totaal om 33 miljoen kilo. Lege batterijen en printercartridges komen daar nog bij. 'Jekko', een praktische verzamelbox voor kleine apparaten, batterijen, spaarlampen en cartridges, gaat hier verandering in brengen.

Met Jekko ligt al het kleine e-waste op één vaste plek in huis, om vervolgens naar het daarvoor bestemde inzamelpunt te brengen.

Zaterdag startte onder de paraplu van Wecycle een pilot in 17.000 huishoudens in de gemeenten Tilburg en Bergen (Noord-Limburg) en 3.000 basisscholieren verspreid over heel Nederland. Jekko is een initiatief van de producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten en spaarlampen verenigd in de NVMP, in samenwerking met Stichting Batterijen en ICT~Milieu.

Jekko is de nieuwste consumentenactie van Wecycle, het initiatief voor de inzameling en recycling van gebruikte elektr(on)ische apparaten en spaarlampen. Met deze verzamelbox krijgen Nederlandse huishoudens hulp bij de inzameling van kleine huishoudelijke apparaten, die te gemakkelijk tussen het huisvuil verdwijnt.

De meeste mensen gaan niet voor één defecte spaarlamp of kapot apparaat naar de milieustraat. Dat is jammer, want ook de materialen van deze apparaten zijn voor het grootste deel te recyclen. En dat is veel beter voor het milieu!

Met de officiële overhandiging van Jekko aan oud-Minister van VROM, Hans Alders, tijdens het landelijke symposium over ‘Producentenverantwoordelijkheid’, is afgelopen donderdag de aftrap gegeven voor de introductie van Jekko. Zaterdag startte de proef en komende dagen wordt het praktische hulpje huis-aan-huis verspreid onder 17.000 huishoudens in de gemeenten Bergen (Noord-Limburg) en Tilburg.

Daarnaast gaan 3.000 scholieren van 50 basisscholen verspreid door Nederland de verzamelbox met hun ouders uitproberen. Door middel van marktonderzoek laten de producenten en importeurs vaststellen of de verzamelbox een succesvol 'groen' hulpje in huis is. De resultaten van deze landelijke proef zullen half november bekend zijn. Naar verwachting zal Jekko in 2010 vervolgens de rest van Nederland gaan veroveren, onder meer via gemeenten en retailers.

Jekko: verzamel-, sorteer- en inleverhulp in huis
Oude batterijen in de keukenlade of in een potje bij het gereedschap. Een oude föhn in het kastje op de badkamer. Een kapotte spaarlamp in de meterkast. Oude printercartridges in een doos op de werkkamer. Een oude mobiel met oplader op zolder. MP3-spelers, speelgoed en een oude discman op de kinderkamers. Vele apparaten wachten nog geduldig om weggebracht te worden.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse consumenten wel weten hoe het hoort maar vergeten dat ze er nog liggen. Of ze vinden een bezoek aan de milieustraat voor enkel apparaat te omslachtig. Bij de eerstvolgende schoonmaak verdwijnen deze apparaten helaas vaak alsnog tussen het huisvuil.

Met Jekko is dit verleden tijd. De verzamelbox staat of hangt op een centrale plek in huis, bijvoorbeeld de meterkast, in een keukenkastje of de berging. In de uitneembare vakjes passen batterijen, cartridges en spaarlampen en het aparte zakje is voor kleine apparaten. Zo ligt alles overzichtelijk bij elkaar en is Jekko makkelijk mee te nemen bij het inleveren van gesorteerd afval. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de milieustraat of de supermarkt. Jekko is gemaakt van 100% recyclebaar en duurzaam materiaal en kan zeer vaak opnieuw worden gebruikt.

Foto 1: ““Jekko gaat heel Nederland helpen om kleine elektrische en elektronische apparaten, spaarlampen, batterijen en printercartridges op een centrale plek in huis te verzamelen. Om ze vervolgens naar de milieustraat te brengen.”

Foto 2: “Oud-Minister van VROM, Hans Alders, nam tijdens het landelijke symposium over ‘Producentenverantwoordelijkheid’ op 8 oktober het eerste exemplaar van Jekko in ontvangst.”
Categorie:
Tag(s):