zondag, 24. mei 2009 - 19:54

Jenson Button wint Grand Prix van Monaco

Jenson Button heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Brit bouwt daarmee de leiding in het wereldkampioenschap verder uit. Hij wordt op het podium vergezeld door teamgenoot Barrichello en Kimi Raikkonen.

Start
Bij de start is de beste start voor Barrichello, die Raikkonen passeert op de lijn en de tweede plek pakt. Achteraan heeft Kubica een hele slechte start, maar kan nog net voor Hamilton blijven in bocht 1. Gedurende de eerste ronde is het Hamilton die voorbij gaat aan Trulli. Ook Glock is dan inmiddels begonnen aan zijn wedstrijd vanuit de pitstraat.

Ronde 4
Toyota heeft voor de race de uitlaten vervangen, maar het mag nog niet echt baten. De wagens uit Keulen rijdens stijf achteraan en zijn per ronde ongeveer drie seconden langzamer dan de kop.

Ronde 7
Er ontstaat een interessant gevecht om de vierde plek. Vettel heeft problemen en heeft al rondenlang Massa en Rosberg achter zich aan. De Ferrari-coureur plaatst een aanval, maar moet de havenchicane afsteken. Massa geeft de plek terug aan Vettel, maar moet als gevolg daarvan ook een plek prijsgeven aan Rosberg. Drie ronden later vindt Rosberg wel een weg langs de ploeterende Vettel, net als Massa.

Ronde 11
Sebastian Buemi torpedeert Nelson Piquet Jr. de uitloopstrook van St. Devote in door er achterin te rijden. Piquet Jr. kan de pits nog halen, maar voor beiden is de race voorbij. Ondertussen krijgt Barrichello problemen met zijn zachte banden, want zijn tempo gaat drastisch omlaag. Raikkonen voert de druk op.

Ronde 15
Ferrari besluit Raikkonen weg te halen achter Barrichello. De Fin komt binnen en krijgt een setje nieuwe banden en brandstof. Hij komt terug op de zevende plek, voor Alonso. Een ronde later staat Vettel in de banden bij St. Devote. De jonge Duitser is het eerste slachtoffer van de harde wetten in Monaco.

Ronde 17
De beide Brawn GP's komen binnen. Rosberg leidt kortstondig de wedstrijd. Een ronde later leidt Button weer. Ook Massa komt binnen.

Ronde 30
Terwijl het Heidfeld is die een slecht tempo rijdt, is het plotseling Kubica die naar binnen komt. De auto wordt teruggeduwd in de pitbox en Kubica stapt uit.

Ronde 36
Een pijnlijk moment voor Lewis Hamilton: hij wordt op een ronde achterstand gezet door zijn verguisde landgenoot Button.

Ronde 40
Massa duikt diverse malen met vier wielen aan de binnenkant over de kerb en ontvangt hiervoor een waarschuwing.

Ronde 45
Raikkonen voldoet compleet aan de wens van Ferrari door het gat naar Barrichello dicht te rijden. Het gat bedraagt nog maar 1.9 seconden.

Ronde 50
De spanning loopt op. Barrichello komt naar binnen voor zijn pitstop. Raikkonen moet nu trappen voor wat hij waard is. Een ronde later komt ook Button binnen, waardoor Raikkonen de wedstrijd leidt.

Ronde 52
Heikki Kovalainen verliest de auto in de zwembad-chicane en komt tot stilstand tegen de vangrail. Na de harde klap kan de Fin punten op zijn buik schrijven. Een ronde later is het Raikkonen die binnenkomt. Hij haalt het niet tegenover Barrichello: hij komt terug als vijfde. Tegelijkertijd komt Hamilton ook binnen en laat een nieuwe neus monteren.

Ronde 67
Een opvallend moment bij het uitrijden van de pitstraat: Alonso schrikt van achterblijver Adrian Sutil en maakt plaats op weg naar het Casino. Uiteindelijk krijgt Sutil een blauwe vlag en maakt plaats voor de Spanjaard.

Finish
In de slotfase is de weg vrij voor Jenson Button, die onbedreigd naar de overwinning rijdt. Dankzij de tweede plek van Barrichello boekt Brawn GP de derde dubbel van dit seizoen. Kimi Raikkonen completeert het podium; de Fin mag er dit jaar voor het eerst naar toe, meer dan een jaar na zijn laatste overwinning.

Button geniet even van het moment. Hij parkeert zijn auto in het parc ferme in plaats van de koninklijke lounge. De Britse racewinnaar loopt een mini-marathon over het rechte stuk en neemt het applaus van publiek en teampersoneel in ontvangst.
Categorie:
Tag(s):