zondag, 7. juni 2009 - 15:41

Jenson Button wint Grand Prix van Turkije

Jenson Button heeft zojuist de Grand Prix van Turkije op zijn naam geschreven. Het is voor de Brit zijn zesde overwinning in zeven races. Button wordt op het podium geflankeerd door beide Red Bull Racing-coureurs.

Start
Bij de start gaat alles goed voor polesitter Sebastian Vettel. Hij verzilvert zijn pole en neemt de leiding voor kampioenschapsleider Jenson Button. Diens teamgenoot Barrichello gaat het een stuk minder goed af: de Braziliaan heeft een hele slechte start en valt terug tot in het middenveld.

Ronde 1
Vettel kan niet lang genieten van zijn leidende positie. Aan het einde van de eerste ronde begaat hij een fout in bocht 9 en moet Button voor laten gaan. Ondertussen is Raikkonen in aanraking gekomen met Fernando Alonso en meldt over de radio dat hij mogelijk zijn voorvleugel heeft beschadigd.

Ronde 5
Fisichella komt binnen in de pits. Zijn Force India heeft problemen en de Italiaan moet opgeven.

Ronde 7
Barrichello raakt in gevecht met Kovalainen. Het gaat hard tegen hard en een ronde later spint Barrichello tijdens een inhaalpoging, waardoor hij terugvalt naar de zeventiende stek. Al snel heeft hij Hamilton echter alweer te pakken.

Ronde 13
Barrichello is opnieuw te gretig en rijdt zijn voorvleugel kapot op Adrian Sutil. De Braziliaan moet naar binnen en klaagt bovendien over het missen van zijn zevende versnelling.

Ronde 15
De pitstops vooraan het veld worden geopend door Vettel, een ronde later gevolgd door Button. Vettel is wat sneller, door een driestopstrategie is hij een stuk lichter weggestuurd. Dat heeft gevolgen voor de snelheid van Vettel in de tweede stint. Hij haalt Button snel bij, maar slaagt er niet in de Brit in te halen.

Ronde 43
Button maakt zijn laatste pitstop en beslist de wedstrijd door als leider terug de baan op te komen. Vettel is door zijn afwijkende pitstopstrategie teruggevallen naar de derde plek, achter teamgenoot Webber.

Ronde 45
Een pijnlijk moment voor Mercedes: Kovalainen wordt op een ronde achterstand gezet door leider Button, die gebruik maakt van de Mercedes-klantenmotor.
Drie ronden later is het plotseling afgelopen voor Barrichello. Het is de eerste keer dit seizoen dat een Brawn GP de geest geeft.

Finish
Button wint onbedreigd voor de beide Red Bull Racing-coureurs. De overige punten worden verdeeld door Trulli, Rosberg, Massa, Kubica en Glock. Raikkonen komt door een ongelukkige pitstop niet verder dan de negende plek, nog net voor Alonso.

In het kampioenschap leidt Button nu soeverein voor teamgenoot Barrichello met een voorsprong van 26 punten. Red Bull Racing volgt nog enigszins, maar Trulli lijkt op de vijfde plek al kansloos voor de titel met 19,5 punten.
Categorie:
Tag(s):