maandag, 2. maart 2009 - 15:39

Jonge tieners tijdens carnaval vaak aan de alcohol

Sittard

In de carnavalsperiode heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) haar controles met name gericht op ‘hotspots’ van jongeren in de provincies Brabant en Limburg. Daarbij is gecontroleerd op de naleving van de leeftijdsgrenzen voor de alcoholverkoop. Er zijn 25 maatregelen opgemaakt, waarvan 19 boetes en 6 schriftelijke waarschuwingen. Dit heeft de VWA maandag 2 maart bekendgemaakt.

De VWA- controleurs constateerden ook dat er veel jonge tieners van 12, 13 en 14 jaar alcohol dronken. In Sittard verkocht een ondernemer tijdens het scholierencarnaval alcohol voor één euro. Hier kwamen veel jongeren op af.

Maar er waren ook bedrijven die het goed hadden geregeld. Een supermarkt had een aparte balie ingericht voor de verkoop van alcohol en tabak; jongeren moesten zich legitimeren en er was een geboortedatum opgehangen. Was je later geboren, dan werd er niets verstrekt.

Rookverbod
Tijdens carnaval is uiteraard ook gecontroleerd op de naleving van het rookverbod. Deze controles werden voornamelijk gecombineerd met de alcoholcontroles leeftijdsgrenzen. In totaal werden 45 maatregelen genomen voor het overtreden van het rookverbod. 42 bedrijven kregen een boete en 3 een schriftelijke waarschuwing.

De VWA houdt toezicht op de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop en controleert daartoe ieder weekend bij zogenaamde hotspots. Deze controles dragen bij aan het aanpakken van de alcoholproblematiek onder de Nederlandse jeugd. Jongeren drinken te jong, te vaak en te veel alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol op een te jonge leeftijd hersenbeschadiging veroorzaakt.
Provincie:
Tag(s):