vrijdag, 6. februari 2009 - 11:55

Jongen (15) op heterdaad aangehouden na overval juwelier

Leeuwarden

Een 15-jarige jongen uit Rotterdam is donderdagmiddag op de Nieuwestad op heterdaad aangehouden na een overval op een juwelier. Na onderzoek konden donderdagavond in Rotterdam nog twee verdachten van 19 en 22 jaar worden aangehouden.

De drie verdachten kwamen even voor 16.00 uur de juwelierszaak aan de Nieuwestad binnen. De eigenaar, een medewerker en een klant werden met een op vuurwapenlijkende voorwerp bedreigd. De eigenaar werd daarnaast meerdere keren geslagen en geschopt. De drie verdachten vernielden enkele vitrines en haalden daar sieraden uit. Vervolgens verlieten de drie de winkel. Twee renden in de richting van het Stadskantoor. De andere rende in de richting van het Schavernek en stapte daar in een gereedstaande auto met chauffeur.

Surveillerende agenten, die werden ingelicht over de overval, zetten de achtervolging in. Tijdens de achtervolging gooide één van de overvallers een tas met daarin de buit weg. Met behulp van één van de omstanders kon de 15-jarige Rotterdammer worden aangehouden. Een agente probeerde de auto, met daarin één van de overvallers en een handlanger, te stoppen. De bestuurder reed echter op haar in en de agente moest dan ook aan de kant springen.

Diverse politie-eenheden waren inmiddels begonnen met de zoektocht naar de overvallers. Door de Meldkamer Fryslân werd ook direct een Burgernetactie opgestart. Hierbij hebben 1948 deelnemers aan Burgernet samen met de politie uitgekeken naar de daders van deze overval. Diverse deelnemers belden met Burgernet om tips door te geven. Helaas resulteerde dit niet in de aanhouding van de vluchtende overvallers.

Direct na de overval werd er door de politie een onderzoek ingesteld. Zo werden bij de juwelier diverse sporen door de technische recherche veiliggesteld. Tevens werden er een groot aantal getuigen en betrokken door agenten gehoord.

Op basis van informatie uit het onderzoek konden donderdagavond de twee Rotterdammers van 19 en 22 jaar worden aangehouden. Wat hun rol in deze overval precies is geweest, moet nog worden onderzocht. De drie verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Naar de vierde verdachte wordt nog gezocht.
Provincie:
Tag(s):