donderdag, 13. augustus 2009 - 9:58

Jongeren verdienen deze zomer minder door crisis

Amsterdam

Jongeren hebben deze zomer tijdens hun vakantiewerk minder verdiend door de crisis. Dat blijkt uit een peiling die FNV Jong hield tijdens haar Vakantiewerkcampagne 2009 onder een paar honderd jongeren, zowel online als op de werkplek.

Uit de online-peiling blijkt dat 67% van de jongeren een lager loon accepteert vanwege de crisis. Meer dan een kwart van de jongeren (31%) geeft aan dat ze minder hebben verdiend, omdat ze niet zoveel konden werken als ze wilden of hadden afgesproken met de werkgever.

“Overal waar wij kwamen tijdens deze zomer tijdens onze Vakantiewerkcampagne begonnen de jongeren er vanzelf over te vertellen”, aldus Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong. “Dat ze weleens tot regelmatig een uurtje doorwerkten zonder dat ze betaald kregen. Of dat ze een lager loon hadden geaccepteerd dan ze wilden, omdat ze anders bang waren geen vakantiebaantje te hebben. Het is begrijpelijk, maar het is natuurlijk niet oke.”

Ook dit jaar blijkt weer uit het vakantiewerkbezoek dat jongeren niet goed op de hoogte zijn van hun rechten. Het wettelijk minimum jeugdloon is in Nederland verbazingwekkend weinig. Een 15-jarige krijgt welgeteld 2 euro 42 bruto per uur. Bruto dus. ‘’Jongeren verdienen meer, vinden wij. En daar zijn wij via www.gewoonmeerloon.nl heel hard handtekeningen voor aan het verzamelen.”, aldus de Glas.
Categorie:
Tag(s):