donderdag, 9. juli 2009 - 14:41

Kampen krijgt 'oude' lantaarns met nieuwe LED-verlichting

Kampen

Het college van burgemeester en wethouders is dinsdag 7 juli akkoord gegaan met de aankoop van nieuwe lantaarns voor de binnenstad. Die bestaan uit een ‘Haagse mast’ en een ‘kroonlantaarn Kampen’. Dit heeft de gemeente Kampen bekendgemaakt.

De lantaarns zijn in eerste instantie bestemd voor de Oudestraat en directe omgeving. Ze worden in oktober en de eerste helft van november geplaatst. De ‘Haagse mast’ is een bekende Kamper lantaarnpaal, die al staat op de Koornmarkt, het Muntplein, in de Venestraat, Schoolstraat, Muntsteeg, Vliersteeg, Bovenhofstraat en Samuel Goudsmithof. De masten zijn na aanbesteding gegund aan de firma Elspec bv.

De armaturen zijn onderhands aanbesteed. Aangezien maar één fabrikant - Se’lux - in staat bleek een Kamper kroonlantaarn te kunnen leveren die aan alle gestelde eisen voldoet, heeft het college besloten zonder aanbesteding voor deze fabrikant te kiezen.

Bijkomende reden: andere historisch ogende armaturen zijn ruim vijftien procent duurder dan de Kamper kroonlantaarn. De kroonlantaarn wordt voorzien van LED-verlichting, waarmee Kampen de Nederlandse primeur heeft van een historisch armatuur met LED-verlichting.

De kroonlantaarn is een exclusief ontwerp voor Kampen van een Amsterdams ontwerpbureau dat ook de historische armaturen voor Amsterdam en Den Haag ontworpen heeft. Het ontwerp van Kampen is hierop gebaseerd. Het armatuur is vierzijdig en van boven voorzien van de Kamper kroon.

De Kamper kroon is een replica van een in 1495 aan Kampen verleend sieraad, toen Kampen de titel Rijksstad kreeg. De Kamper kroon is voorzien van een kruis en rondom afgezet met parels. Rondom het armatuur is een lauwerkrans bevestigd.

Op de bovenstroomse Oudestraat – ter hoogte van de Burgwalstraat – staat sinds vorige week dinsdag een proefopstelling van drie van deze lantaarns. De totale binnenstad telt 630 lantaarnpalen en 213 gevellantaarns.

Daarvan is het overgrote deel aan vervanging toe. Het is de bedoeling om in principe overal in de binnenstad te kiezen voor de Haagse mast en de Kamper kroonlantaarn.
Provincie:
Tag(s):