zondag, 20. december 2009 - 16:27

Kanonnenroof bij Koninklijke Smilde

Heerenveen

Op onverklaarbare wijze zijn afgelopen week twee historische kanonnen bij vetsmelter Koningklijke Smilde verdwenen. De Kanonnen zijn een schenking n.a.v. het honderdvijfentwintigjarig bestaan in 1988, bij toekenning van het predicaat Koninklijk. De kanonnen stonden geposteerd bij de ingang van het sinds 1863 in Heerenveen gevestigde familiebedrijf.

Mede door de onverwachte winterse omstandigheden is het op dit moment nog niet precies duidelijk hoe en wanneer de verdwijning van de minimaal 300 jaar oude kanonnen heeft kunnen plaatsvinden.

Navraag bij de Koninklijke Smilde leert dat er zeker emotionele waarde aan de antieke kanonnen wordt gehecht. Bovendien laat men weten dat de kanonnen toch tussen de twee en de drie ton per stuk moeten wegen en dat verplaatsing en vervoer dus niet eenvoudig geweest kan zijn.

Dit betekent dat het toch als vreemd moet worden ervaren dat de kanonnen, welke moeten worden beschouwd als het uithangbord van het Koninklijke bedrijf, ongemerkt ontvreemd zijn.

Namens Koninklijke Smilde is er inmiddels aangifte bij de politie gedaan. Eventuele getuigen worden dan ook verzocht zich te melden bij Politie van Heerenveen.

Een woordvoerder van de politie laat desgevraagd weten de zaak inmiddels in onderzoek te hebben en zeer serieus te nemen. De politie gaat er vanuit dat er sprake is van diefstal.

Uiteraard hoopt de Koninklijke Smilde dat dit historische visitekaartje zo snel mogelijk weer op zijn vertrouwde plaats bij de poorten zal staan.
Provincie:
Tag(s):