zaterdag, 21. maart 2009 - 22:56

Kansen-missend Sparta wint nipt van Heracles

(Elfvoetbal) Sparta Rotterdam kreeg zaterdagavond zeker een dozijn opgelegde kansen om tegen Heracles Almelo te scoren. Dat uiteindelijk slechts Eduard Duplan het net wist te vinden mag een regelrecht mirakel worden genoemd. De 1-0 overwinning is voor Sparta echter voldoende om Heracles op de ranglijst te evenaren.

Dat Sparta en Heracles geen topwedstrijd op de mat zouden leggen had zelfs Jomanda kunnen voorspellen. Beide clubs verkeren al tijden in een slechte vorm en boeken slechts zeer zeldzaam een overwinning.

Een wedstrijd van laag niveau hoeft echter niet per se een saaie wedstrijd te zijn. Sparta -- Heracles was dat aanvankelijk wel. De eerste dertig minuten hadden net zo goed niet gespeeld kunnen worden: geen kansen, geen gevaarlijke situaties, geen leuke bewegingen, geen tempo, geen sfeer, en dus een waardeloze vertoning.

Een kwartier voor rust kreeg Sparta eindelijk in de gaten dat het van Heracles niets te vrezen had en ging het meer op de aanval spelen. Onmiddelijk werd de thuisclub gevaarlijk. Het was slechts aan enkele bekwame reddingen van cultheld Martin Pieckenhagen te danken dat de bezoekers met 0-0 de rust haalden.

Die opluchting maakte onmiddelijk na rust plaats voor desillusie, toen Heraclied Mark Looms met zijn tweede geel het veld moest verlaten. Met slechts tien man tegenover kreeg Sparta alle ruimte van de wereld om te scoren, en dat deed de ploeg dan ook onmiddelijk. Een voorzet van Krisztian Vermes werd door Emmanuel Boakye bijzonder knullig verwerkt, waarna Duplan van dichtbij de 1-0 binnen kon binnen prikken.

Dapper trok het tiental van Heracles daarna ten aanval, hopend een tegentreffer te kunnen scoren. Die hoop bleef tot in de laatste minuut levend, omdat Sparta er maar niet in slaagde 2-0 te scoren. Vrijwel om de minuut lanceerde de thuisclub een gevaarlijke counter, gebruik makend van de snelheid van Joshua John en de uitblinkende Duplan, maar scoren was er niet meer bij.

Pas toen Heraclied Birger Maertens in de laatste minuut van de blessuretijd ook met rood moest inrukken, en de bezoekers dus met negen man kwamen te staan, was het pleit definitief beslecht.