dinsdag, 18. augustus 2009 - 9:19

Kennis over financiën bij Nederlanders te laag

Amsterdam

De financiële kennis van Nederlanders baart nog steeds zorgen. Dat concludeert Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken op grond van gegevens uit de ‘Publieksmonitor Wijzer in geldzaken’. Het onderzoek geeft verder aan dat een kwart van de Nederlanders zijn financiële situatie heeft zien verslechteren in het afgelopen jaar. Een meerderheid blijft optimistisch over zijn financiën in het komend jaar.

Het gebrek aan kennis, in combinatie met een (te) optimistische houding, is volgens CentiQ een risico; mensen overzien de mogelijk financiële gevolgen van de crisis voor hun persoonlijke situatie niet.

In bijna 26% van de Nederlandse huishoudens is de financiële situatie onder invloed van de crisis de laatste 12 maanden verslechterd. Voor de komende 12 maanden is de consument iets optimistischer dan over het afgelopen jaar. Meer mensen verwachten een verbetering van hun financiële situatie dan een verslechtering.

Slechts 16% verwacht dat de financiële situatie van hun huishouden de komende 12 maanden (verder) verslechtert. Vrouwen zijn iets minder tevreden over hun situatie dan mannen. Ook mensen met een beneden modaal inkomen en lage opleiding zijn somberder. Daar staat tegenover dat bijna een kwart van de Nederlanders nog steeds een verbetering verwacht op financieel gebied. Dit is opvallend gezien de algemene economische voorspellingen.
Categorie:
Tag(s):