maandag, 5. oktober 2009 - 12:52

Ketelbrug afgesloten voor scheepvaartverkeer na ongeluk

Dronten

Zondagmiddag raakten drie leden van een gezin uit Emmeloord gewond nadat ze betrokken raakten bij een aanrijding op de Ketelbrug

Rond 14.00 uur gingen door nog onbekende oorzaak het bruggedeelte (brughelft -2) van de Ketelbrug op de A-6 en de parallelweg open. Dit gebeurde terwijl het verkeer over de A-6 en de parallelweg reed.

Een gezin uit Emmeloord met aan boord twee kleine kinderen kon het geopende brugdeel van de parallelweg niet meer ontwijken en klapte hier frontaal tegen aan. Alle vier de inzittenden raakten gewond en zijn onder andere met diverse botbreuken naar het ziekenhuis in Zwolle vervoerd. Ook drie andere auto’s raakten beschadigd op de niet gesloten brughelft. De inzittenden van deze voertuigen bleven ongedeerd.

Politie, ambulance, brandweer en Rijkswaterstaat rukten massaal uit. Het Emmeloordse gezin werd met hulp van brandweerpersoneel uit de auto geholpen en onder begeleiding van motoragenten met meerdere ambulances vervoerd naar Zwolle.

Zowel de vader als de moeder liepen een gebroken borstbeen op. Hun driejarige dochtertje bleek een gebroken arm te hebben opgelopen. De 10 maanden oude baby (ook een meisje) bleek na onderzoek in het ziekenhuis gelukkig ongedeerd.

Het verkeer over de A-6 richting de Noordoostpolder als in de richting Lelystad, kreeg te maken met ernstige verkeershinder. Extra verkeersinformatie werd via diverse radiozenders doorgegeven. Diverse politie-eenheden, motoragenten en functionarissen van Rijkswaterstaat leidden het verkeer zo veel mogelijk om. Ondanks deze inspanningen ontstond er aan weerszijden van de Ketelbrug meer dan tien kilometer file.

Rijkswaterstaat heeft de Ketelbrug tot nader order afgesloten voor het scheepvaartverkeer dat een brugopening nodig heeft bij de brug. Al het andere scheepvaartverkeer kan gewoon onder de brug doorvaren. De Ketelbrug is door Rijkswaterstaat letterlijk van de stroom af gehaald en daarmee vergrendeld. Hierdoor kan de brug niet scharnieren en dus ook niet openen.

Onder leiding van een officier van justitie van het parket Lelystad gaat een rechercheteam van politie Flevoland onderzoek doen naar de toedracht van het ongeval.

Inmiddels zijn er al tientallen getuigen bekend bij het onderzoeksteam die gehoord gaan worden. Technisch- als regulier onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het kwam dat brughelft-2 open ging.
Provincie:
Tag(s):