dinsdag, 24. februari 2009 - 9:00

KLPD doet aanhoudingen voor witwassen

Swalmen

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft onlangs in het Limburgse Swalmen een 38-jarige inwoner uit die plaats aangehouden die verdacht wordt van witwassen. Bij de verdachte zijn onder andere een speedboot en twee auto’s in beslag genomen.

Het onderzoek naar de verdachte startte de Waterpolitie in de zomer van 2008 gestart nadat de man op de Maasplassen enkele malen was aangetroffen aan boord van twee speedboten. De verdachte was opgevallen omdat hij telkens probeerde te verhullen dat hij de eigenaar van de speedboten was. In het daaropvolgend onderzoek bleek dat de Swalmenaar vermoedelijk de boten had gekocht met uit criminaliteit verkregen geld. Bij de aanhouding zijn naast de speedboot en de auto’s ook administratie, pc’s en een tiental mobiele telefoons in beslag genomen.

Het is de eerste aanhouding van de Waterpolitie naar aanleiding van een onderzoek naar witwaspaktijken sinds men in 2008 startte met de nautische variant op het Amsterdamse ‘cabrioproject’. In 2008 selecteerde de Waterpolitie ongeveer veertig zogenaamde patserboten. Dit leidde tot een nader onderzoek bij twaalf van deze schepen. Naast de zaak van de Swalmenaar zijn nog elf zaken in onderzoek. Voor 2009 verwacht de Waterpolitie een aanzienlijke stijging in het aantal onderzoeken.
Provincie:
Tag(s):