dinsdag, 26. mei 2009 - 15:39

KNMI telt 75.000 bliksemontladingen

De Bilt

Vrijwel het gehele land heeft te maken gehad met de zware onweerscomplexen van maandagavond 25 mei en de daaropvolgende nacht.

De combinatie van de grootte van het gebied, het hoge aantal bliksemontladingen (circa 75.000), de lokaal zeer hevige neerslag met hagel en zware windstoten maken deze weersituatie uitzonderlijk. Een dergelijke situatie doet zich gemiddeld eens in de vijf à tien jaar voor.

Het aantal bliksemontladingen is met circa 75.000 bijzonder groot geweest maar geen record. Op 17 juli 2004 zijn er circa 80.000 ontladingen geregistreerd. Overigens is het grootste deel van de bliksemontladingen horizontaal geweest ofwel van wolk tot wolk. Hierbij is het risico op blikseminslag kleiner dan bij verticale ontladingen die naar de grond gericht zijn.

Bij het KNMI zijn veel meldingen van hagel binnen gekomen, met name uit de omgeving van Woensdrecht. Sommige hagelstenen hadden een diameter van drie tot vijf centimeter. De meeste neerslag is gevallen in een strook van Zeeland naar de Noordoostpolder waar op een aantal plaatsen 40 tot ruim 50 millimeter neerslag viel.
Provincie:
Tag(s):