zaterdag, 28. februari 2009 - 22:32

Koelbloedige Everton bezorgt Heracles zege

(Elfvoetbal) Twee doelpunten in drie minuten tijd van de Braziliaanse spits Everton Ramos da Silva hebben Heracles Almelo drie punten opgeleverd. De Overijsselse ploeg, die dit seizoen nog zonder uitzege was, rolde in Tilburg, zonder al te veel moeite, het in een vormcrisis verkerende Willem II op en voerde de score dankzij een strafschop in de blessuretijd zelfs op naar 0-3.

Het team van trainer Fons Groenendijk, die het roer bij de Tilburgers sinds twee weken heeft overgenomen van Andries Jonker, is als enige eredivisionist in kalenderjaar 2009 nog zonder overwinning en ziet de staartploegen langzaam maar zeker naderen.

Hij stond zo vrij als de villa van een gearriveerde popster en bleef zo koel als Roy Makaay in zijn beste dagen. De Zuid-Amerikaanse goaltjesdief Everton Ramos da Silva keek doelman en aanvoerder Maikel Aerts van Willem II vier minuten na de rust recht in zijn ogen, om vervolgens quasi nonchalant de bal in het door de Brabander bewaakte doel te schuiven. En daarmee, zo vlak na de pauze, een gigantische mentale tik uit te delen aan het toch al vierkant draaiende Willem II: 0-1.

Drie minuten later kreeg de Braziliaan de bal opnieuw voor zijn voeten. Deze keer werd hij wél in de gaten gehouden, maar was hij zijn directe tegenstander én landgenoot Leonardo Henrique Veloso te snel én slim af en werkte de Heraclied de bal knap in de verre hoek van de goal: 0-2. In de blessuretijd van de wedstrijd kreeg Heracles Almelo een strafschop -- en dankzij de goede afwerking van Ricky van den Berg daarmee een derde doelpunt -- in het schoot geworpen: 0-3.

Bij Willem II was de ellende daarmee compleet. Want het gaat ze ook deze jaargang niet voor de wind, daar in Tilburg. Na de winterstop werd door de Tricolores nog geen wedstrijd gewonnen en het vertoonde spel was in het gros van de duels niet om aan te zien. De ziekenboeg puilt al weken uit, waardoor jongelingen als Ronnie Reniers, Daan van Dinter, Bart Biemans en Niels Vorthoren voor de leeuwen werden gegooid. Tot overmaat van ramp moest in de wedstrijd tegen Heracles Almelo clubtopscorer Frank Demouge, in verband met een pijnlijke knie, na één helft de strijd staken.

Dat is een gigantische aderlating voor Willem II, want Demouge is deze jaargang goed voor dertien treffers. Dat maakt hem bijna net zo productief als al zijn teamgenoten bij elkaar; zij vonden in totaal vijftien keer het net. In de duels waarin Demouge tot scoren kwam, pakte Willem II in totaal zeventien punten. Vond de in Nijmegen geboren spits het net niet, dan was de oogst voor de Tilburgers matig. Acht punten werden gesprokkeld in de partijen waarin de voormalig speler van NEC, FC Eindhoven en FC Den Bosch geen goal maakte. Punten van zorg in de Brabantse studentenstad: Demouge maakte in 2009 nog geen enkele goal en heeft nu ook nog een lichte knieblessure.

De Tilburgers hebben de vorm in 2009 sowieso nog niet te pakken. De Tricolores speelden dit jaar acht wedstrijden, waarvan er zeven verloren gingen. Alleen tegen het dit seizoen ook al bepaald niet groots presterende Feyenoord slaagde Willem II erin een punt te pakken. Het probleem van de Brabanders ligt niet alleen voorin. Ook de defensie is de laatste maanden niet op stoom. De laatste keer dat keeper Aerts de nul hield, was op 23 november. In de dertien competitiewedstrijden die volgden, slikten de Tilburgers telkens minstens één tegengoal.

In Almelo hopen ze na zaterdagavond eindelijk te zijn verlost van een heus uitwedstrijdencomplex. Trainer Gert Heerkes boekte in Tilburg met zijn team de eerste uitzege van dit seizoen en zijn team is daardoor niet langer de enige Eredivisieploeg die op vreemde bodem deze jaargang nog nooit drie punten wist te oogsten. Het gat met de onderste drie teams blijft, dankzij de zege in Noord-Brabant, op peil. Ondertussen werd Willem II door de Overijsselse formatie ingehaald op de ranglijst en is bij de Brabanders de tijd van billenknijpen aangebroken.
Categorie:
Tag(s):