zondag, 1. februari 2009 - 10:47

Koenders en Borsato bezoeken samen Colombia

Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking gaat van 1 februari tot 7 februari op werkbezoek naar Colombia en Bolivia. Hij spreekt in Colombia onder andere met president Ã?lvaro Uribe en bezoekt samen met War Child ambassadeur Marco Borsato diverse projecten.

In Bolivia spreekt hij onder andere met president Evo Morales. Nederland heeft met beide landen een ontwikkelingsrelatie. Minister Koenders wil tijdens het bezoek in gesprekken met onder andere lokale autoriteiten, maatschappelijk middenveld en andere donoren zich persoonlijk op de hoogte stellen van de lokale ontwikkelingen.

Marco Borsato
In Colombia zal de minister de eerste dagen vergezeld worden door War Child ambassadeur Marco Borsato en vertegenwoordigers van War Child Nederland. Samen met hen bezoekt hij projecten van War Child gericht op reïntegratie van voormalig kindsoldaten en preventie van rekrutering van jongeren.

Op zondag 1 februari bezoeken zij in de buurt van Bogotá een opvangcentrum voor gedemobiliseerde jongeren en gaan zij naar een toneelstuk waarin deze jongeren hun eigen verhaal vertellen. Ook is er een bijeenkomst met diverse maatschappelijke organisaties.

Op maandag 2 februari bezoeken ze samen in het zuidelijke conflictgebied Putumayo een War Child project en voeren ze gesprekken met lokale autoriteiten.

Op dinsdag 3 februari reist Borsato op uitnodiging van Koenders mee naar een project in de Macarena, ten zuidoosten van Bogotá, dat zich richt op het bieden van alternatieven voor cocaproductie in gebieden waar de FARC het tot voor kort voor het zeggen had.

Op woensdag 4 februari voert de minister in Bogotá diverse gesprekken met Colombiaanse autoriteiten en maatschappelijke organisaties, onder wie president Uribe, de ministers van milieu en defensie, de hoge commissaris voor de vrede, en vakbondsleiders.

Op donderdag 5 februari komt Koenders in Bolivia aan en spreekt hij in La Paz met president Morales en de ministers van Buitenlandse Zaken en Planning, onder andere over de zojuist aangenomen grondwet. Ook bezoekt de minister in La Paz en El Alto projecten op het gebied van economische ontwikkeling, water, en technische assistentie.

Op vrijdag 6 februari gaat Koenders op veldbezoek naar de noordelijke regio Pando. Daar bekijkt hij diverse projecten op het gebied van private sectorontwikkeling en duurzaam milieubeheer. Ook voert hij gesprekken met lokale autoriteiten en ontwikkelingsorganisaties. In La Paz heeft hij nog gesprekken met onder andere parlementariërs en leiders van de vrouwenbeweging.
Categorie:
Tag(s):