maandag, 11. mei 2009 - 21:30

Kom naar het Gevangenismuseum

Veenhuizen

Hoe worden gedetineerden vervoerd? Hoe ziet zo’n justitiebusje er van binnen uit? Hoe wordt de orde in de gevangenis gehandhaafd? Wat voor materieel wordt er gebruikt? Hoe is het om in de bak te zitten en hoe is het als je na het uitzitten van je straf weer terugkomt in de maatschappij?

In het Gevangenismuseum is dit allemaal te zien, te bezichtigen, te horen en te beleven tijdens de Nationale Open Dag DJI, op zaterdag 16 mei!

Op deze dag kan het publiek een bezoek te brengen aan justitiële inrichtingen door heel Nederland. Het doel van de open dag is om bezoekers een indruk te geven van het leven en werken achter de muren van een huis van bewaring, gevangenis, tbs-kliniek of justitiële jeugdinrichting. Kinderen onder de 12 jaar mogen uit veiligheidsoverwegingen helaas niet naar binnen. Maar daarover niet getreurd, want … je kunt ook naar het Gevangenismuseum gaan!

Op het grote binnenplein van het museum staan diverse streng beveiligde cellenbussen, waarmee gevangenen door heel Nederland vervoerd worden. Er staan ook twee gepantserde Mercedessen, waaronder het allernieuwste model waar justitie over beschikt. Het Bijzondere Ondersteuningsteam wordt ingezet als liquidatie- of bevrijdingsgevaar van zware criminelen dreigt. Met speciaal infrarood licht kan men in het donker zonder lichten rijden en toch alles zien, deze auto kan zelfs uren in het water liggen. U krijgt tekst en uitleg van de begeleiders van de diverse voertuigen en het leukste is: u mag overal zelf in gaan zitten! Kinderen krijgen ook nog een bouwplaat van een cellenbus mee naar huis.

Verder worden er een aantal spannende demonstraties gegeven door de LBB, de mobiele eenheid van het gevangeniswezen. Elke gevangenis heeft zijn eigen calamiteitenteam, maar als de opstand te groot wordt, komt de LBB in actie. In de luchtplaats van het Gevangenismuseum voeren ze charges uit tegen kinderen die durven mee te doen..

En wilt u graag uit de eerste hand horen hoe het nu eigenlijk is om in de bajes te zitten? Wat ze daar nou de hele dag doen, hoe het is om met twee mensen op 1 cel te zitten en hoe het de ex-gevangen vergaat als ze weer terug in de maatschappij mogen? Op deze Open Dag vertellen ex-delinquenten u dat uit eigen ervaring. U k ze alles vragen wat u altijd al had willen weten over het leven in en na de gevangenis.
Provincie:
Tag(s):