woensdag, 5. augustus 2009 - 11:03

Koningin opent gerenoveerd academiegebouw universiteit Leiden

Leiden

Hare Majesteit de Koningin verricht maandag 31 augustus de opening van het gerenoveerde Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Het interieur van het Academiegebouw is grondig verbouwd en beter geschikt gemaakt voor haar representatieve functie. Tevens is de zwaar aangetaste dakconstructie hersteld.

Het Academiegebouw vormt het hart van de Universiteit Leiden en is het oudste gebouw van de universiteit. De student volgt er colleges en studeert er af, de PhD-student verdedigt er zijn proefschrift, de pas benoemde hoogleraar spreekt er zijn oratie uit en de scheidende professor houdt er zijn afscheidsrede.

Professor Cleveringa sprak er op 26 november 1940 zijn protest uit tegen het ontslag van joodse collega-hoogleraren door de Duitse bezetter. Dit protest betekent veel voor de universiteit en wordt ieder jaar in het Academiegebouw herdacht.

De Koningin verricht de openingshandeling door een bronzen reliëfsculptuur te onthullen, die op symbolische wijze verbeeldt dat Willem van Oranje de stad Leiden in 1575 een universiteit schonk. Voorafgaand aan de onthulling is er een bijeenkomst in het Groot Auditorium van het Academiegebouw.

Na een kort welkomstwoord door Rector Magnificus prof.mr. Paul van der Heijden zal prof.dr. Henk te Velde een rede uitspreken onder de titel 'Willem van Oranje, een held uit het verleden'. De voorzitter van de 'Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting', prof. H.J.L. Vonhoff, zal een korte toelichting geven op de reliëfsculptuur.
Provincie:
Tag(s):