donderdag, 2. april 2009 - 21:33

Korstje blijkt niet de beste pleister

Amsterdam

Bij de behandeling van een snij- of schaafwondje doen 9 van de 10 Nederlanders hetzelfde: we plakken er ter bescherming een pleister op. En zodra er een droog korstje ontstaat, laten we de buitenlucht het genezende werk doen. Dit is immers de beste manier om wondjes te laten genezen, denkt 89% van de Nederlanders. Fout!!

Engelse wetenschappers kwamen er eind vorige eeuw al achter dat een korstje juist het herstel van de huid vertraagt en dat de huid beter geneest door deze vochtig te houden.

Een korstje wordt hard en maakt het daardoor moeilijker om de stoffen aan- en af te voeren die nieuwe huidcellen moeten opbouwen. Bovendien kan er door dat langere genezingsproces onnodig een litteken ontstaan.

Daarom komt een grote verbandmiddelenfabrikant nu met een pleister die de wond vochtig houdt en het mogelijk maakt wondjes aanzienlijk sneller te laten genezen. Een manier van wondverzorging die veel in ziekenhuizen wordt toegepast. De nieuwe generatie pleister van houdt de wond juist vochtig door de toevoeging van speciale wondhelende crème. Het resultaat: een sneller herstel van de huid en minder kans op littekens.
Categorie:
Tag(s):