woensdag, 22. april 2009 - 21:59

'Kosten na fysiek geweld tegen stadswachten verhalen op daders'

Rotterdam

Van elk geweldsincident doet Stadstoezicht Rotterdam aangifte bij de politie. Maar de Rotterdamse dienst Stadstoezicht gaat een stap verder en gaat de kosten na fysiek geweld tegen stadswachten verhalen op de daders. Dit heeft de gemeente Rotterdam woensdag laten weten.

Bovendien zal vooruitlopend op de uitspraak van de rechter voortaan direct conservatoir worden beslag gelegd op de eigendommen en banktegoeden van de dader.

Aangifte
Vanzelfsprekend wordt bij verbaal en fysiek geweld tegen stadswachten de politie ingeschakeld en aangifte gedaan. Nadat aangifte is gedaan volgt doorgaans een strafrechtelijk onderzoek.

Daarna beslist de Officier van Justitie of de zaak aan de rechter wordt voorgelegd. Vorig jaar werd een man veroordeeld tot 180 uur werkstraf of 80 dagen hechtenis nadat hij een stadswacht ernstig had bedreigd.

Conservatoir beslag
Stadstoezicht gaat van nu een stap verder. Bij fysiek geweld tegen haar medewerkers wil de dienst Stadstoezicht de daders laten opdraaien voor de kosten. Ter zekerheidsstelling van de vordering laat deze Rotterdamse dienst direct conservatoir beslag leggen op de eigendommen en banktegoeden van de dader. Hiermee wil Stadstoezicht voorkomen dat zij achter het net vist nadat de dader is veroordeeld.

Kosten
Een geweldsincident veroorzaakt veel kosten voor Stadstoezicht. Allereerst de begeleiding van het slachtoffer naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis en daarna het doen van aangifte op het politiebureau. Ook de verdere fysieke en psychische zorg voor het slachtoffer is een kostbare zaak. Vaak is ook sprake van arbeidsverzuim van de stadswacht.

Beslag op auto
Enkele maanden terug liep een stadswacht bij een incident flinke klappen op. Hierdoor is de man al twee maanden niet in staat om te werken. Ook deze kosten worden in het conservatoir beslag meegenomen. Afgelopen week is beslag gelegd op de auto van de dader. De auto blijft in beslag zolang de rechtszaak loopt.
Provincie:
Tag(s):