vrijdag, 30. januari 2009 - 10:53

Koudste januari in twaalf jaar

De Bilt

Januari was een koude, zonnige en droge maand. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt circa 0,7 graden tegen 2,8 graden normaal. Daarmee was deze maand net als december de koudste in twaalf jaar. Het zuiden was een stuk kouder dan het noorden.

In Maastricht lag de gemiddelde maandtemperatuur zelfs een halve graad onder het vriespunt. In het zuiden werden dan ook de laagste temperaturen gemeten. Zo noteerde het Limburgse weeerstation Ell niet ver van Weert op 6 januari een temperatuur van -20,8 graden. Boven het sneeuwdek, dat in het zuiden en oosten lokaal een dikte bereikte, van zo'n 10 cm kwam de temperatuur op een aantal plaatsen in vier nachten tot onder de -15 graden.

De vorstperiode die met Kerstmis begon en duurde tot 10 januari bood eindelijk weer eens op grote schaal mogelijkheden om te schaatsen en in een deel van het land ook sneeuwpret. De laatste keer dat in ons land op natuurijs geschaatst kon worden was in de winter van 2003, maar toen duurde de kou minder lang en was de vorst een stuk minder dan dit jaar. De vorstperiode was in De Bilt niet koud genboeg om te spreken van een landelijke koudegolf (aaneengesloten periode van minstens vijf ijsdagen waarvan drie met strenge vorst) , maar was wel de koudste sinds de winter van 1997.

In totaal telde De Bilt deze maand 17 vorstdagen (minimumtemperatuur onder het vriespunt) tegen 13 normaal en 4 ijsdagen (maxiumtemperatuur onder het vriespunt) tegen 4 normaal. Na een aanzienlijk zachter intermezzo was de laatste week van de maand opnieuw winters met op grote schaal vorst en de vorming van nieuw natuurijs.

Januari was niet alleen koud maar ook zeer zonnig. Gemiddeld over het land scheen de zon circa 95 uur tegen 65 uur normaal. Zo'n afwijking komt zelden voor. Ook viel er weinig neerslag: gemiddeld over het land 47 mm tegen 69 mm normaal. Op 2 en 7 januari veroorzaakte ijzel lokaal flinke gladheid en in de nacht van 4 op 5 januari viel er in de zuidoostelijke helft van het land een flink pak sneeuw.
Provincie:
Tag(s):