donderdag, 16. april 2009 - 9:23

Krúsrak

Sneek

De houten brug in Sneek heeft woensdagavond 15 april op een spectaculaire wijze een naam gekregen namelijk Krúsrak! Bij de officiële opening van de brug werd de naam onthuld.

Een spectaculaire act van timecruisers, waarin techniek uit verleden, heden en toekomst samenkomen en negentig schoolkinderen van de basisscholen De Vuurvlinder en De Wyken uit de wijk Duinterpen. Dit alles onder muzikale begeleiding van de slagwerkers van Afslag Sneek. De naam Krúsrak is bedacht door de heer B. van der Schaaf uit Damwâld en ook door de heer M. Flapper uit Heeg die meededen aan de naamwedstrijd waarop ruim 400 inzendingen binnenkwamen.

De naam
De keuze voor de naam Krúsrak was unaniem. Het woord ‘krús’ verwijst naar de structuur van het opvallende kruisverband van de houten bovenbouw en ‘rak’ moet worden gezien in betekenis van een constructie van latten (om iets aan te hangen of op te zetten). De combinatie geeft het woord ’Krúsrak’. Dit is een watersportterm, waarmee een stuk vaarwater dat laverend moet worden afgelegd wordt aangeduid.

Ir. P. Struik: �Deze korte en krachtige Friese naam is voor elke automobilist herkenbaar. Het is een watersportterm die goed bij Sneek als Watersportstad past. Voor een naam voor de toekomstige tweede houten brug, beschikt de watersport gelukkig over een voldoende rijke woordenschat om hieruit een bijpassende naam te kiezen�.
Provincie:
Tag(s):