zaterdag, 17. januari 2009 - 13:11

'Kritisch Irak-advies achtergehouden door Buitenlandse Zaken'

Den Haag

Een kritisch juridisch advies over politieke steun aan de Irak-oorlog zou door de ambtelijke top van het Ministerie van Buitenlandse Zaken weggehouden zijn bij de minister. Dit meldt de NRC vandaag op haar website.

De Directie Juridische Zaken (DJZ) van het departement stelde "dat de juridische onderbouwing van het toenmalige kabinet Balkenende tekortschiet". Nederland zou, zo dachten de juristen, een eventueel procedure hierover voor het Internationale Gerechtshof kunnen verliezen.

Frank Majoor de toenmalige secretaris-generaal (SG) van het departement besloot de notitie niet door te sturen aan minister De Hoop Scheffer (CDA) aan wie deze gericht was "Goed opbergen in de archieven voor het nageslacht, de discussie is hiermee voor dit moment gesloten!�, werd op het memo geschreven.

Volgens de NRC was er op het departement verdeeldheid onder de ambtenaren over de juridische basis voor politieke steun die Nederland aan de Amerikaans-Britse operatie had gegeven.

Nu.nl meldt dat de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Hans van Baalen (VVD over bovenstaande kwestie allebei vragen hebben gesteld aan de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen.

"Deze onthulling onderstreept de noodzaak van een parlementaire enquête. De onderste steen moet gewoon bovenkomen'', aldus Van Bommel. Het hangt van de antwoorden af of de VVD-fractie in de Tweede Kamer nu ook een verzoek voor een Irak-onderzoek steunt, aldus Van Baalen op nu.nl

Bij de coalitieonderhandelingen hebben de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie afgesproken dat ze zo'n onderzoek zullen tegenhouden.
Provincie:
Tag(s):