donderdag, 12. februari 2009 - 10:36

Kwaliteit rij-instructeurs daalt door amateuropleiders

De Vereniging VerkeersVeiligheidsBelangen (VVB) waarschuwt voor een vermindering van de kwaliteit van rij-instructeurs. Omdat er een tekort aan rij-instructeurs is gaan rijscholen steeds vaker zelf mensen opleiden. Maar volgens de vereniging missen rijscholen de kennis en de ervaring om rij-instructeurs goed op te leiden, met alle negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid van dien.

De afgelopen jaren zijn diverse gelukzoekende rijscholen begonnen met het aanbieden van een opleiding tot rij-instructeur. Boeken zijn vaak gekopieerd en de instructeurs die les geven beschikken over onvoldoende kennis en ervaring.

Dat de opleiding bij die rijscholen niet goed is georganiseerd blijkt uit het grote aantal klachten dat bij de VVB is binnengekomen. Klachten gaan over lage slagingspercentages, slechte begeleiding, lesuitval en ondeskundige rij-instructeurs. De VVB gaat vanaf nu de klachten bundelen.

Gijs Kantelberg, voorzitter van VVB: 'Gedupeerden gaan wanneer ze benadeeld zijn op internet zoeken naar een goed en gerenommeerd opleidingsinstituut. Vaak hebben ze de opleiding van te voren al betaald of is die al voldaan door het UWV. Dan is het dus te laat. Hun geld, zo'n 5.500 euro, krijgen ze niet terug en zien ze zich dus genoodzaakt om de opleiding, vaak zonder succes, te vervolgen of er zelfs mee te stoppen. De opleiding wordt aanzienlijk duurder door het grote aantal herexamens dat ze af moeten leggen als gevolg van het slechte onderwijs. Een herexamen kost al snel 300 euro.'
Categorie:
Tag(s):