zondag, 17. mei 2009 - 15:22

Le Mans voor even Lorenzo's Land

Jorge Lorenzo heeft opnieuw een wedstrijd om het wereldkampioenschap in de Moto-GP gewonnen. In een rommelige race kwam de Spanjaard na 28 ronden met grote voorsprong als eerste over de finish. De Spanaard neemt de leiding over van zijn teamgenoot en regerend wereldkampioen Valentino Rossi, die een dramatische race beleefde.

Het weer was wederom een grote bepalende factor voor de raceomstandigheden. Behalve dat het vrij fris was, waardoor het asfalt niet echt op temperatuur kwam, had het voor de start ook nog eens flink geregend. Alle rijders werden daarom ook gedwongen om op regenbanden te starten en daarop hadden ze het hele weekend nog niet gereden tijdens de trainingen.

Dani Pedrosa was in die trainingen de snelste geweest en mocht dus vooraan starten. Lorenzo en Stoner vulden de rest van de voorste rij terwijl Rossi vanaf de tweede rij moest starten.

Pedrosa start goed en heeft meteen Stoner achter zich. Lorenzo verliest eerst een plaats, maar gaat nog in de eerste ronde van de derde naar de eerste positie. Rossi rijdt dan als vierde. In de tweede ronde begaat Stoner een foutje en valt twee plaatsen terug en ook Pedrosa zakt wat terug, Rossi neemt de tweede plaats over van de inmiddels opgeklommen Dovizioso. Als ook de verassend goed rijdende Marco Melandri en Chris Vermeulen voorbij Stoner gaan lijkt het voor de Australiër een slecht weekend te worden.

De baan begint op te drogen en Valentino Rossi neemt als eerste de gok om op de motor met slicks te stappen. Deze beslissing komt hem duur te staan als een paar bochten verder het asfalt toch nog erg glad blijkt. Een zeldzaam foutje kost hem de race en ondankts dat hij de zwaar beschadigde motor nog naar de pits krijgt om wederom van motor te wisselen moet hij toezien hoe de rest van het veld bij hem wegrijdt. Als hij dan ook nog eens te hard door de pits rijdt en daarvoor een ride-through penalty krijgt is de race voor hem bekeken.

Intussen gaan de rijders vooraan één voor één naar binnen om toch ook op de droogweer-banden over te schakelen, alleen Lorenzo wacht daar heel lang mee en kan een ruime voorsprong opbouwen. Als iedereen binnen is geweest leidt Lorenzo nog steeds met 10 seconden voorsprong op Melandri. De Repsol Honda's van Dovizioso en Pedrossa volgen op 3 en 4 en Stoner kan oprukken naar de vijfde plaats, ten koste van Vermeulen. Valentino Rossi ligt op de laatste plaats en heeft dan twee ronden achterstand op Lorenzo.

Pedrosa heeft toch zijn zinnen gezet op het podium en loopt per ronde een seconde in op zijn teamgenoot. In de laatste ronde lukt het hem uiteindelijk om Dovizioso te passeren.

Uitslag :
1 LORENZO SPA Fiat Yamaha Team
2 MELANDRI ITA Hayate Racing Team
3 PEDROSA SPA Repsol Honda Team
4 DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team
5 STONER AUS Ducati Marlboro Team
6 VERMEULEN AUS Rizla Suzuki MotoGP
7 EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3
8 CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP
9 TOSELAND GBR Monster Yamaha Tech 3
10 ELIAS SPA San Carlo Honda Gresini
11 DE ANGELIS RSM San Carlo Honda Gresini
12 HAYDEN USA Ducati Marlboro Team
13 TAKAHASHI JPN Scot Racing Team MotoGP
14 DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP
15 CANEPA ITA Pramac Racing + 1'10.896
16 ROSSI ITA Fiat Yamaha Team 45'18.557
Niet gefinished ;
KALLIO FIN Pramac Racing (gevallen)

De Spanjaard Sete Gibernau (Grupo Francisco Hernando) kwam niet aan de start omdat hij tijdens de zaterdagtraining zwaar ten val kwam en zijn sleutelbeen brak. Hij wordt maandag geopereerd en zal waarschijnlijk een aantal races moeten missen.

Stand WK
1 Jorge LORENZO 66 ptn.
2 Valentino ROSSI 65 ptn.
3 Casey STONER 65 ptn.
4 Dani PEDROSA 57 ptn.
5 Marco MELANDRI 43 ptn.
6 Andrea DOVIZIOSO 43 ptn.
7 Colin EDWARDS 26 ptn.
8 Chris VERMEULEN 31 ptn.
9 Loris CAPIROSSI 27 ptn.
10 Randy DE PUNIET 26 ptn.
11 Toni ELIAS 21 ptn.
12 Alex DE ANGELIS 15 ptn.
13 James TOSELAND 17 ptn.
14 Mika KALLIO 16 ptn.
15 Nicky HAYDEN 9 ptn.
16 Sete GIBERNAU 8 ptn.
17 Yuki TAKAHASHI 8 ptn.
18 Niccolo CANEPA 3 ptn.

De volgende race is op 31 mei op het circuit van Mugello in Italie
Categorie:
Tag(s):