maandag, 12. januari 2009 - 13:44

Leerlingen herdenken WOII

Zwolle

Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Campherbeek en basisschool De Duyvencamp scholen hielden maandagmorgen 12 januari een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan in Zwolle. Dit heeft de gemeente laten weten.

Na de herdenking werd er op school nagepraat. De leerlingen en nabestaanden legden bloemen bij het monument. Wijkwethouder Erik Dannenberg legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk. Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum verleende zoals elke jaar medewerking aan de plechtigheid.

Adoptie van oorlogsmonumenten door scholen
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument. Het monument aan de Eikenlaan in Berkum is geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp.

Medio 2004 werd de adoptie van het monument overgenomen van zorgcentrum Berkumstede (voorheen De Wissel). De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is.


Gastsprekers
In de hal van basisschool de Campherbeek werd ’s-morgens gesproken over de herdenking en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De heren Wil Cornelissen en Leo Schotman waren hierbij aanwezig als gastsprekers en vertelden over de oorlog.

Er heeft zich in de loop der jaren een groepje gastsprekers gevormd die op uitnodiging van de basisscholen vertellen over de oorlog, waarbij de kinderlijke beleving centraal staat.

Sommigen vertellen over het marcheren van soldaten, vriendjes die verdwijnen, het verzet, de verspreiding van illegale kranten, de hongersnood, de bevrijding. Anderen vertellen over de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, een onderdeel van de oorlog dat lang onderbelicht is gebleven.

Geschiedenis
Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland.

Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van 10 bemanningsleden om het leven.

Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op 11 januari stil gestaan bij de slachtoffers. Omdat dit jaar11 januari op een zondag valt werd er uitgeweken naar maandag 12 januari.
Provincie:
Tag(s):