dinsdag, 15. september 2009 - 21:17

Leerlingen ontwerpen jongeren ontmoetingsplek

Hoogeveen

Leerlingen van het Roelof van Echten College ontwerpen een nieuwe jongeren ontmoetingsplek (JOP) voor de wijk Erflanden in Hoogeveen. Ze krijgen de opdracht donderdagmiddag officieel uitgereikt in de raadszaal van het gemeentehuis in Hoogeveen.

‘Ontwerp een hippe hangplek voor de wijk Erflanden in de gemeente Hoogeveen’, luidt de opdracht voor de leerlingen van het Roelof van Echten College. Driftig aantekening makend, komen de meest originele ideeën boven borrelen bij de scholieren. Glazen wanden, een balkon, een medewerker die de plek iedere avond om elf uur afsluit om zo overlast te voorkomen en natuurlijk snacks uit de muur.

Angelique Torenvlied, beleidsmedewerker openbare orde & veiligheid van de gemeente Hoogeveen, legt uit dat een JOP aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet de hangplek vanaf de weg goed zichtbaar zijn, mag het geen verdieping bevatten en moet de plek verplaatsbaar zijn. Daarnaast wil de politie graag dat de plek goed verlicht en bereikbaar is en moeten de leerlingen rekening houden met bezwaren van omwonenden.

De scholieren voeren de opdracht uit in het kader van het Technasium. Dit is een nieuwe onderwijsstroom op het Roelof van Echten die leerlingen vanaf de brugklas in staat stelt hun talenten voor bèta en techniek te ontwikkelen. Op deze manier verbetert de school de aansluiting met technische opleidingen in het vervolgonderwijs.

Centraal op het Technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Aan de hand van praktijkopdrachten, die verschaft worden door overheid en bedrijfsleven, ontdekken leerlingen dat er veel onderzoek en denkwerk vooraf gaat aan een eindproduct. De school heeft onlangs een lokaal geplaatst met technische apparatuur waarin scholieren zelf dat onderzoek verrichten. Het lokaal wordt binnen enkele weken in gebruik genomen.

Na enkele handige tips van ontwerper Robert Koetschruiter van de gemeente gaan de leerlingen nu zelf aan de slag. Over vijf weken bieden zij hun ontwerpen aan bij hun opdrachtgever. Komen de leerlingen met een goed ontwerp dan onderzoekt de gemeente in hoeverre de nieuwe JOP ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.
Provincie:
Tag(s):